Functionele cookies: Wij plaatsen functionele cookies om deze website naar behoren te laten functioneren en analytische cookies waarmee wij het gebruik van de website kunnen meten. Deze cookies gebruiken geen persoonsgegevens.


Ik wil gepersonaliseerde informatie: Hiermee ontvang je gepersonaliseerde informatie op onze website die wordt afgestemd op je internetgedrag. Ook kunnen we nieuwsbrieven beter afstemmen op jouw voorkeuren.


Eén momentje voor een bewuste keuze…

Ga voor meer informatie naar onze cookieverklaring en privacyverklaring.

Oranje onderuit tegen Frankrijk bij eerbetoon aan Cruijff

Oranje onderuit tegen Frankrijk bij eerbetoon aan Cruijff

Cheer!

AMSTERDAM - Het Nederlands elftal heeft de oefeninterland tegen Frankrijk vrijdagavond in de Arena met 3-2 verloren. Blaise Matuidi maakte vlak voor tijd de winnende treffer in het duel dat in het teken stond van Johan Cruijff.

Deel dit artikel op social media

Door goals van Antoine Griezmann en Olivier Giroud stonden de Fransen al snel op een 2-0 voorsprong. Via doelpunten van Luuk de Jong en Ibrahim Afellay kwam Oranje op gelijke hoogte maar dat was dus niet genoeg om een nederlaag te voorkomen.

Dinsdag wacht voor Nederland weer een oefenwedstrijd. De ploeg van bondscoach Danny Blind speelt dan op Wembley tegen Engeland.

Vrijdag tegen Frankrijk werden er vooraf en in de rust op de schermen in de Arena hoogtepunten getoond uit de carrière van Cruijff, die donderdag op 68-jarige leeftijd overleed. Ook werd het duel in de veertiende minuut stilgelegd zodat er een minuut lang geapplaudisseerd kon worden voor Cruijff.

Blessure

Op het moment van het eerbetoon stond Frankrijk al met 2-0 voor. Nadat doelman Jasper Cillessen met grote moeite een geplaatst schot van Dimitri Payet wist te keren, was het even later via Griezmann alsnog raak. De spits van Atletico Madrid schoot een vrije trap vanaf een meter of achttien fraai binnen.

De tweede Franse treffer werd na dertien minuten gemaakt door Giroud, die na een corner uit de draai raak schot.

De snelle 2-0 voorsprong voor Frankrijk was niet eens onterecht. Hoewel Blind met vijf verdedigers begon voor meer defensieve zekerheid, kreeg Frankrijk kans op kans. Oranje mocht zelfs dankbaar zijn dat de achterstand halverwege niet groter was dan 2-0. Cillessen kon maar net voorkomen dat Griezmann nog een keer scoorde.

Aanvallend was Nederland ook niet in staat iets terug te doen. Het bleef voor rust bij een ongevaarlijk schotje van Quincy Promes, die met De Jong het aanvalsduo vormde. Tot overmaat van ramp viel captain Wesley Sneijder geblesseerd uit. Daley Blind nam de aanvoerdersband over van de 31-jarige middenvelder en Riechedly Bazoer kwam voor hem in het veld.

Hands

Halverwege schakelde Blind terug naar een systeem met vier verdedigers. Virgil van Dijk maakte plaats voor Afellay en Memphis Depay kwam voor Jordy Clasie.

Die omzetting leverde meteen resultaat op, want kort na rust schoot Memphis een vrije trap richting het hoofd van De Jong. Het ontging daarbij de Duitse scheidsrechter Felix Zwayer dat de spits van PSV de bal niet met zijn kop maar met de hand in het doel werkte (2-1).

Nederland had dus geluk en was zelfs even dicht bij de gelijkmaker. Het lukte Davy Klaassen tot twee keer toe echter niet om een voorzet vanaf links een succesvol vervolg te geven. De eerste keer zag hij zijn kopbal gekeerd worden door de Franse doelman Steve Mandanda en niet veel later volleerde hij over.

De Fransen, die dinsdag in Parijs nog tegen Rusland oefenen, lieten de teugels ook wat vieren, al raakte Payet met een fraai schot nog wel de paal.

Met debutant Vincent Janssen als invaller hoopte Oranje nog wel op de gelijkmaker en die kwam er ook nog. Een vrije trap kwam vier minuten voor tijd voor de voeten van Afellay die knap raak schot (2-2).

Amper twee minuten later zette Matuidi Frankrijk echter weer op voorsprong (3-2), waardoor Oranje de avond voor Cruijff alsnog afsloot met een nederlaag.

Deel dit artikel op social media

Je vraag wordt verwerkt. Een momentje geduld..

Moedig aan!