Functionele cookies: Wij plaatsen functionele cookies om deze website naar behoren te laten functioneren en analytische cookies waarmee wij het gebruik van de website kunnen meten. Deze cookies gebruiken geen persoonsgegevens.


Ik wil gepersonaliseerde informatie: Hiermee ontvang je gepersonaliseerde informatie op onze website die wordt afgestemd op je internetgedrag. Ook kunnen we nieuwsbrieven beter afstemmen op jouw voorkeuren.


Eén momentje voor een bewuste keuze…

Ga voor meer informatie naar onze cookieverklaring en privacyverklaring.

Nageeye wil bij CPC onder Nederlands record

Nageeye wil bij CPC onder Nederlands record

RoadToRio

Cheer!

DEN HAAG - Het jaar 2016 staat bij Abdi Nageeye (27) volledig in het teken van de olympische marathon in Rio de Janeiro. Zondagochtend 21 augustus, de slotdag van de Olympische Spelen, moet het gebeuren voor de geboren Somaliër, die op zijn zesde naar Nederland kwam.

Deel dit artikel op social media

Hij heeft er alles voor opzij gezet, ervan gedroomd, alles gegeven om dat moment in Rio te mogen meemaken. Maar voor die tijd gaat Nageeye zich nog een paar keer goed testen. Te beginnen vandaag in Den Haag bij de City-Pier-City-Loop, waar hij hoopt onder het Nederlands record op de halve marathon (1.01.10 van Greg van Hest in 1999) te duiken.

Strooien

De weersverwachting is niet in het voordeel van de 28-jarige atleet, die sinds begin december in Kenia trainde en zich in vorm voelt. "In september heb ik na de Tilburg Ten Miles, waar ik een Nederlands record liep, uitgerekend dat ik bij de CPC de halve marathon in 61 minuten blank moet kunnen lopen", zegt Nageeye.

"In Tilburg had ik wel perfecte omstandigheden. Nu lijkt dat niet zo te zijn. Toen ik deze week uit Kenia terugkeerde, hoorde ik dat er gestrooid werd. Het wordt dus lastig."

De CPC-Loop vormt voor Nageeye de laatste test voor de marathon van Boston, die op maandag 18 april plaatsvindt. Dat is een week na de marathon van Rotterdam. De Nederlandse toppers kiezen doorgaans voor de laatste race. Nageeye laat Rotterdam bewust links liggen.

Geen geregisseerde race

"Rotterdam is natuurlijk een fantastische wedstrijd in Nederland. Alles wordt er voor je geregeld. Ik heb nog nooit een marathon op een groot kampioenschap gelopen. In Boston, ook een grote wedstrijd, heb je geen hazen. Het is geen geregisseerde race. Met het oog op de Olympische Spelen kan ik daar heel veel ervaring opdoen", legt de atleet zijn aanpak uit.

Om zijn grote doel te verwezenlijken, brengt Nageeye veel tijd door in Kenia. Hij traint er met wereldtoppers. De sfeer is daar de laatste tijd wat veranderd. Kenia ligt door een aantal dopinggevallen onder een vergrootglas bij de internationale atletiekfederatie IAAF.

De Keniaanse bond loopt het risico net als Rusland (voorlopig) geschorst te worden als het niet heel snel schoon schip weet te maken op dopinggebied.

"Het leeft heel erg bij de Keniaanse atleten. Ze hebben onlangs nog geprotesteerd tegen de bond. Als Rusland als grootmacht geschorst kan worden, kan dat Kenia ook overkomen. Dat besef is er. Het zou heel zuur zijn als die toppers er in Rio niet bij zouden zijn", zegt Nageeye. "Er zijn ook veel schone atleten in Kenia, die serieus met hun sport bezig zijn."

Nageeye is er in Rio zeker bij. Hij is er trots op. "Je moet heel veel uren maken om op Spelen mee te doen. Ik weet van hoever ik ben gekomen, heb moeilijke momenten gehad. Ik had geen financiële middelen, geen sponsors. Toch ben ik doorgegaan. Als je een keer op de Spelen hebt gelopen, kan je daar de rest van je leven van genieten."

Deel dit artikel op social media

Je vraag wordt verwerkt. Een momentje geduld..

Moedig Abdi aan!