Functionele cookies: Wij plaatsen functionele cookies om deze website naar behoren te laten functioneren en analytische cookies waarmee wij het gebruik van de website kunnen meten. Deze cookies gebruiken geen persoonsgegevens.


Ik wil gepersonaliseerde informatie: Hiermee ontvang je gepersonaliseerde informatie op onze website die wordt afgestemd op je internetgedrag. Ook kunnen we nieuwsbrieven beter afstemmen op jouw voorkeuren.


Eén momentje voor een bewuste keuze…

Ga voor meer informatie naar onze cookieverklaring en privacyverklaring.

Handbalsters zeker van deelname aan Olympische Spelen

Handbalsters zeker van deelname aan Olympische Spelen

RoadToRio

Cheer!

METZ - De Nederlandse handbalsters hebben zich zaterdag dankzij een zege op Japan voor het eerst in de historie geplaatst voor de Olympische Spelen.

Deel dit artikel op social media

Na de fraaie overwinning vrijdag op gastland Frankrijk (24-17) nam Oranje op het Olympisch Kwalificatietoernooi in Metz pas in de tweede helft afstand van de Japanse ploeg en won met 33-25. Nadat de Fransen zaterdagavond wonnen van Tunesië, was Nederland helemaal zeker van de Spelen in Rio de Janeiro. 

Handbal, dat sinds 1976 olympisch is voor vrouwen, wordt de tweede teamsport waarbij Nederland vertegenwoordigd zal zijn in Rio. Eerder wisten de hockeymannen en -vrouwen zich te plaatsen. Ook bij volleybal (vrouwen) en waterpolo (mannen en vrouwen) kan Nederland de Spelen nog halen.

Grip

Oranje begon zaterdag als de grote favoriet tegen Japan, maar het kreeg aanvankelijk geen grip op de aanval van de Aziatische ploeg. De nummer twee van het WK in december keek na vijftien minuten dan ook tegen een 9-6 achterstand aan.

Japan kon zelfs uitlopen naar vier doelpunten verschil, maar een schot eindigde op de lat waarna Angela Malestijn in de tegenstoot wel trefzeker was (7-9). Oranje nam vervolgens het initiatief en kwam via Yvette Broch en nogmaals Malestijn terug tot 9-9.

De ploeg van Groener wist echter niet door te drukken in het restant van de eerste helft. Sterker, halverwege stond Japan weer op voorsprong (16-15).

Marge

In de beginfase van de tweede helft gaf Japan de goede eerste helft een uitstekend vervolg. Het werd 18-17 voor de Aziatische ploeg, maar nadat Nycke Groot Oranje eindelijk op voorsprong zette (19-18) raakte Nederland op stoom. Via treffers van Martine Smeets, Danick Snelder en opnieuw Smeets werd de marge vergroot tot 22-18.

In het laatste kwartier behield Nederland de ruime voorsprong, waardoor het niet meer in de problemen kwam. Oranje kon in de laatste minuten vrijuit spelen in de wetenschap dat een ticket voor Rio de ploeg niet meer zal ontgaan.

"We zijn dit traject vier jaar geleden ingegaan met Rio als einddoel. Wat kun je dan meer zijn dan tevreden en heel voldaan. Deze meiden staan er op het moment dat het moet"’, concludeerde een trotse Groener, die Oranje al vanaf 2009 onder zijn hoede heeft en nu voor het eerst in de geschiedenis een Nederlands handbalteam naar de Spelen zal brengen.

Deel dit artikel op social media

Je vraag wordt verwerkt. Een momentje geduld..

Moedig Ally, Kelly, Esther, Sanne, Isabelle, Sanne, Marieke, Tess, Yvette, Jasmina, Lois, Anouk, Angela, Henk, Nycke, Martine, Danick, Annick, Angela, Inger, Lynn, Myrthe, Debbie, Michelle, Kelly, Laura, Jessy, Estavana en Maxime aan!