Functionele cookies: Wij plaatsen functionele cookies om deze website naar behoren te laten functioneren en analytische cookies waarmee wij het gebruik van de website kunnen meten. Deze cookies gebruiken geen persoonsgegevens.


Ik wil gepersonaliseerde informatie: Hiermee ontvang je gepersonaliseerde informatie op onze website die wordt afgestemd op je internetgedrag. Ook kunnen we nieuwsbrieven beter afstemmen op jouw voorkeuren.


Eén momentje voor een bewuste keuze…

Ga voor meer informatie naar onze cookieverklaring en privacyverklaring.

Groothuis beëindigt fraaie schaatscarrière

Groothuis beëindigt fraaie schaatscarrière

Cheer!

Stefan Groothuis zet een punt achter zijn schaatscarrière. De 34-jarige rijder uit Voorst komt komend weekend bij de wereldbekerfinale voor het laatst in actie.

Deel dit artikel op social media

Sprinter Groothuis won in zijn carrière veel prijzen. Hij veroverde zes keer goud bij de NK sprint, iets wat alleen Gerard van Velde en Jan Bos ook wisten te presteren. Groothuis verzamelde op nationaal niveau ook nog drie gouden medailles op de 1.000 meter en hij was één keer kampioen op de 1.500 meter.

Op internationaal niveau brak Groothuis vrij laat door. In 2012, op 30-jarige leeftijd, werd hij in Calgary wereldkampioen sprint. Twee maanden later voegde hij nog een gouden plak toe aan zijn palmares. Groothuis won de 1.000 meter op de WK afstanden in Heerenveen. In februari 2014 beleefde hij het hoogtepunt uit zijn carrière. Bij de Olympische Spelen in Sotsji veroverde hij goud op de 1.000 meter.

Dat Groothuis in de periode 2012-2014 zo succesvol was is bijzonder te noemen. Hij kende namelijk ook zware tijden. In 2011 kampte hij met een flinke depressie. Een psychose was het niet. Ernstig was het wel.

"Het was hel in mijn hoofd." In 2013, twee jaar na die depressie, kwam hij met zijn verhaal naar buiten. Tegen verslaggever Jeroen Stekelenburg zegt hij dat hij zelfs dicht bij suïcide was. "Of ik dicht bij zelfmoord was? Daar ben ik denk ik best wel dicht bij geweest. Dat is best wel shocking om te zeggen."

2015/2016: nationaal voldoende, internationaal onvoldoende
Het afgelopen seizoen werd niet wat Groothuis ervan gehoopt had. Eind mei vorig jaar kwam hij ten val op een natte skeelerbaan. Langdurige blessures aan de schouder en de enkel hebben hem de hele zomer achtervolgd. Groothuis haalde dit seizoen alleen bij de NK afstanden nog twee medailles. Op de 1.000 en 1.500 meter won hij brons. Hij reed zijn bij laatste WK in Kolomna de 1.000 en 1.500 meter. Op beide afstanden werd hij veertiende.

Toch dacht Groothuis niet aan stoppen. Hij liet weten dat hij nog één seizoen door wil gaan. "Ik geloof echt dat er nog meer in zit en ik wil het graag nog een jaar een kans geven. Ik wil een keer een volle zomer met de ploeg meedraaien en dan kijken of ik mezelf nog kan verbeteren."

Daar is hij dus op teruggekomen. Bij de wereldbekerfinale in Heerenveen rijdt Groothuis alleen de teamsprint. Die afstand staat aanstaande zaterdag om 17.23 uur op het programma. Daarna neemt hij afscheid van het publiek.

Deel dit artikel op social media

Je vraag wordt verwerkt. Een momentje geduld..

Moedig aan!