Functionele cookies: Wij plaatsen functionele cookies om deze website naar behoren te laten functioneren en analytische cookies waarmee wij het gebruik van de website kunnen meten. Deze cookies gebruiken geen persoonsgegevens.


Ik wil gepersonaliseerde informatie: Hiermee ontvang je gepersonaliseerde informatie op onze website die wordt afgestemd op je internetgedrag. Ook kunnen we nieuwsbrieven beter afstemmen op jouw voorkeuren.


Eén momentje voor een bewuste keuze…

Ga voor meer informatie naar onze cookieverklaring en privacyverklaring.

Giri laat Caruana ontsnappen

Giri laat Caruana ontsnappen

Cheer!

MOSKOU - Anish Giri heeft in de negende ronde van het kandidatentoernooi in Moskou Fabiano Caruana laten ontsnappen met remise. De Haagse grootmeester staat nu met 4,5 uit 9 op de vijfde plaats.

Deel dit artikel op social media

Giri kwam na een blunder van Caruana op de 20ste zet gewonnen te staan, maar miste even later met 24.Ke1! de winst. Die zet ontpent het paard op f4, met als gevolg dat in veel varianten Pg6+ weer mogelijk wordt.

"Dat was hét moment van de partij", zei grootmeester Erwin l'Ami na afloop. "De clou is dat 24..Lxe5 niet kan vanwege 25.Pg6+ Dxg6 26.Dxe5+ Tf6 27.Tf1. Maar ook toen hij die opgelegde kans gemist had, bleef hij gewonnen staan."

Giri niet doortastend genoeg

Er slipten onnauwkeurigheden in het spel van Giri, terwijl Caruana zich goed verdedigde volgens de kenners. "In die fase had Giri gewoon doortastendender moeten spelen", zei L'Ami. "Bijvoorbeeld met 49.g4! waar Giri 49.Kh3 deed."

"Ook in de slotfase had hij nog kansen, hoewel de stelling dan al wel binnen de remisemarge is", oordeelde L'Ami. "Die zetherhaling op het einde was dan ook helemaal niet de bedoeling. Hij lette gewoon even niet op." 

Volgens Vladimir Toekmakov, de coach van Giri, zijn de kansen van zijn pupil nog niet verdwenen. "Als hij één partij wint de komende dagen is alles nog mogelijk. Het veld zit dicht op elkaar."

Deel dit artikel op social media

Je vraag wordt verwerkt. Een momentje geduld..

Moedig aan!