Functionele cookies: Wij plaatsen functionele cookies om deze website naar behoren te laten functioneren en analytische cookies waarmee wij het gebruik van de website kunnen meten. Deze cookies gebruiken geen persoonsgegevens.


Ik wil gepersonaliseerde informatie: Hiermee ontvang je gepersonaliseerde informatie op onze website die wordt afgestemd op je internetgedrag. Ook kunnen we nieuwsbrieven beter afstemmen op jouw voorkeuren.


Eén momentje voor een bewuste keuze…

Ga voor meer informatie naar onze cookieverklaring en privacyverklaring.

Finale voor Hassan, De Witte en mannen uitgeschakeld

Finale voor Hassan, De Witte en mannen uitgeschakeld

RoadToRio

Cheer!

PORTLAND - Vijf Nederlanders kwamen er op de tweede dag van de wereldkampioenschappen indooratletiek in Portland aan de start en alleen Sifan Hassan wist op de 1.500 meter een finaleplaats af te dwingen. Dat deed ze zo overtuigend dat ze zaterdag in de eindstrijd de grote favoriete voor goud is.

Deel dit artikel op social media

Lisanne de Witte haalde de eindstrijd op de 400 meter niet. De 23-jarige atlete uit Heiloo strandde in haar halve finale op de vijfde plaats.

De drie Nederlandse mannen in de achtkoppige Oranje-afvaardiging hadden ook geen succes. Hensley Paulina haalde de halve finales van de 60 meter en werd daarin kansloos uitgeschakeld. Zijn trainingsmaat Churandy Martina bleef op onfortuinlijke wijze in de series van de 60 meter steken. Liemarvin Bonevacia kwam, na wat geduw, niet verder dan de series van de 400 meter.

 

Sifan Hassan bouwde haar race rustig op. Halverwege liep ze naar voren om met een versnelling in de slotfase iedereen achter zich te laten. Ze was de snelste in de series, maar dat zei de geboren Ethiopische niets. "De tijd is niet belangrijk, het gaat om de titel", keek de Europese indoorkampioene al vooruit naar de finale.

Favoriete

Hassan is daarin de favoriete. Titelverdedigster Genzebe Dibaba loopt in Portland de 3.000 meter, waardoor de weg naar de eerste mondiale titel voor Hassan open lijkt te liggen. "Het ging gemakkelijk", gaf ze toe. "De finale wordt spannend. Ik had nu een mooie sprint in de laatste ronde. Dat kan in de finale ook nodig zijn."

Waarschijnlijk zullen haar voormalige landgenotes Gudaf Tsegay en Dawit Seyaum er alles aan doen om Hassan van het goud te houden.

Lisanne de Witte wilde in Portland wat goedmaken op de 400 meter. Twee jaar geleden bij de WK indoor in het Poolse Sopot leek De Witte de finale op de 400 meter bereikt te hebben, maar werd ze gediskwalificeerd omdat ze in haar halve finale een tegenstandster op de hak had getrapt. Met trainer Guido Hartensveld werkt ze hard aan haar eerste ronde. In halve finales in Portland bleek dat dat ook nodig is.
Extra meters

De Witte moet sneller openen en dat lukte haar in Portland niet. Ze belandde achterin en moest veel meters extra maken om de aansluiting met de top van het veld te behouden. Inhalen lukte in de slotfase niet meer. Met 53,35 seconden kwam ze niet verder dan de vijfde plaats.

"Het was verschrikkelijk", analyseerde ze na haar tweede race. In de series was ze eenvoudig naar de tweede plaats gelopen. "Als ik mijn tijd zie, is het helemaal niks." Ze heeft indoor een persoonlijk record van 52,49 seconden staan.

"Met die tijd had ik hier in de eindstrijd gestaan. Maar ik belandde in baan drie. Ik moest steeds pushen en dat kost heel veel energie", meende de atlete, die in het buitenseizoen gaat proberen de Olympische Spelen in Rio te halen. Dan moet ze 51,50 seconden lopen. "Een lastig traject, maar het is mogelijk."

Nederlandse mannen exit

De drie Nederlandse mannen in de Oranje-ploeg kwamen minder voor de dag. Churandy Martina bleef in de eerste ronde van de 60 meter steken. De Nederlands recordhouder had pech. Hij eindigde met 6,67 als vierde in zijn serie en moest wachten of hij tot de drie beste verliezers zou behoren.

Dat deed hij niet. Antoine Adams was de beste verliezer met 6,65 seconden. Naast Martina waren er nog twee sprinters met een tijd van 6,67 en op duizendsten werd de Nederlander geklopt.

"Mijn start was slecht en dat is bij de 60 meter meer van invloed dan op de 100 of 200 meter", zei Martina, die de afgelopen jaren indoorwedstrijden meed. "Ik heb dit seizoen al 6,60 gelopen. Dit paste goed in de opbouw naar het outdoorseizoen. Ik ben blij dat ik hier gelopen heb", bleef hij zoals altijd positief.

Bonus

Zijn trainingsmaat Hensley Paulina haalde de halve finales, waarin hij kansloos werd uitgeschakeld. Hij liep in de series en in de halve eindstrijd 6,73 seconden.

"Dan haal je de finale niet", erkende hij. "Dit was een goede opstap naar het buitenseizoen. Dit evenement zat niet in de planning en is dus een bonus voor mij." Paulina voldeed aan de limiet voor Portland buiten de kwalificatieperiode, maar mocht van de Atletiekunie toch mee.

 

Voor Liemarvin Bonevacia zat het WK indoor er na de series van de 400 meter op. Hij baalde, want tijdens zijn race werd er aardig geduwd.

"Ik kan hier niets aan doen. Ik krijg twee keer een duw, terwijl ik lekker aan het lopen was. Ik heb het nog wel geprobeerd, maar ik ga me nu richten op het buitenseizoen. Dat is mijn sterkste punt."

Hij eindigde als derde in zijn serie, maar zijn 47,48 was niet voldoende om met de beste verliezers alsnog door te gaan. "Het is een slechte tijd", gaf hij toe.

Deel dit artikel op social media

Je vraag wordt verwerkt. Een momentje geduld..

Moedig Sifan, Churandy, Hensley, Liemarvin en Lisanne aan!