Functionele cookies: Wij plaatsen functionele cookies om deze website naar behoren te laten functioneren en analytische cookies waarmee wij het gebruik van de website kunnen meten. Deze cookies gebruiken geen persoonsgegevens.


Ik wil gepersonaliseerde informatie: Hiermee ontvang je gepersonaliseerde informatie op onze website die wordt afgestemd op je internetgedrag. Ook kunnen we nieuwsbrieven beter afstemmen op jouw voorkeuren.


Eén momentje voor een bewuste keuze…

Ga voor meer informatie naar onze cookieverklaring en privacyverklaring.

“Niet naar de Paralympische Spelen was voor ons geen optie”

“Niet naar de Paralympische Spelen was voor ons geen optie”

Coaching Paralympisch RoadToRio

Cheer!

HANGZHOU - Ondanks het goede spel van zijn ploeg overheerst bij Pim Scherpenzeel de teleurstelling. De bondscoach van de zitvolleybalvrouwen had geen rekening gehouden met het missen van Rio 2016. “Dat was voor mij gewoon geen optie. We zouden hier in China dat ticket winnen en dan volle bak gaan trainen voor de Spelen.”

Deel dit artikel op social media

“We hebben fantastisch gespeeld; het hele toernooi en ook nu in de finale”, zegt Scherpenzeel trots. “In de eerste sets hadden we onze kansen, kregen we zelfs setpunten. Ik zag in de ogen van die Russische meiden ook de angst om een fout te maken. Dan moeten wij het als team 'killen'. En dat lukte niet. Na twee spannende sets (30-28 en 25-22) hadden we in de derde set (25-10) niks in te brengen. Hoe dat kwam? Ik heb eerlijk gezegd geen idee. We hebben alles geprobeerd. Ik heb alle time-outs gebruikt, alle wisselspeelsters, maar het mocht niet baten. Dat geeft wel een rotgevoel.”

Europa

Volgens Scherpenzeel is het op zitvolleybalgebied in Nederlands nadeel dat we deel uit maken van Europa. “Het Europese continent is gewoon heel sterk. Rusland, Nederland, Oekraïne en in mindere mate Slovenië maken de dienst uit. In Europa, maar het zijn ook stuk voor stuk wereldtoppers. Maar op de Paralympische Spelen worden de tickets verdeeld over de continenten; elk continent levert minstens één deelnemer. Iran speelde hier ook en daar winnen wij makkelijk van. Maar zij hadden zich voor dit toernooi al gekwalificeerd en gaan dus wél naar Rio. Dat is zuur, maar dat zijn de regels waarmee we het moeten doen.”

Voorbereiding

Na de vierde plaats op de Europese kampioenschappen van vorig jaar werkte de ploeg met enthousiasme en inzet toe naar het toernooi in Anji, waar de laatste kans op een Paralympisch ticket lag. “Het toernooi had voor ons misschien wat later moeten komen”, zegt Scherpenzeel. “In nog eens drie maanden hadden we er écht het uiterste uit kunnen halen. Jaaike Brandsma en Sanne Bakker waren pas sinds januari weer bij de ploeg na hun zwangerschap. Hun voorbereiding was extreem kort. Maar het toernooi ís niet drie maanden later, het was nú. Daar heb ik als coach geen invloed op.”

“Wat deze uitschakeling betekent voor de toekomst? Dat weet ik niet”, concludeert de coach. “We hebben daar nog niet over gesproken. We zouden Rio halen en dan keihard doortrainen; dit scenario was voor mij geen optie. Ergens in de komende weken zullen we met elkaar gaan praten over hoe we verder gaan. Het is nog te vroeg om daar nu iets over te zeggen.”

 

Deel dit artikel op social media

Je vraag wordt verwerkt. Een momentje geduld..

Moedig Pim aan!