Functionele cookies: Wij plaatsen functionele cookies om deze website naar behoren te laten functioneren en analytische cookies waarmee wij het gebruik van de website kunnen meten. Deze cookies gebruiken geen persoonsgegevens.


Ik wil gepersonaliseerde informatie: Hiermee ontvang je gepersonaliseerde informatie op onze website die wordt afgestemd op je internetgedrag. Ook kunnen we nieuwsbrieven beter afstemmen op jouw voorkeuren.


Eén momentje voor een bewuste keuze…

Ga voor meer informatie naar onze cookieverklaring en privacyverklaring.

Wijziging olympische limieten goed nieuws voor discuswerper Cadee

Wijziging olympische limieten goed nieuws voor discuswerper Cadee

RoadToRio

Cheer!

65 meter of 66 meter. Het kan een groot verschil zijn voor discuswerper Erik Cadee. De oude kwalificatie-eis voor de Olympische Spelen van Rio de Janeiro lag voor Cadee op 66 meter, maar de Nederlandse Atletiekunie heeft de limiet vorige week op 65 meter gelegd. "Erg goed nieuws", zegt Cadee.

Deel dit artikel op social media

Een metertje verschil. Het lijkt niet zoveel, maar Cadee kan dat gemakkelijk weerleggen. "Ik heb in mijn carrière volgens mij iets van acht keer boven de 66 meter gegooid en iets van dertig keer boven de 65 meter. Dat geeft wel aan hoeveel verschil die ene meter kan maken met het oog op Rio. Al was ik ook al wel van plan om die 66 meter te gaan gooien hoor", aldus Cadee, die zich over een paar weken in Portugal al hoopt te plaatsen voor Rio. "Dan kan ik mij gaan richten op de EK en de Spelen."

16 onderdelen

De Nederlandse Atletiekunie wijzigde onlangs de olympische limiet op zestien verschillende onderdelen. In alle gevallen gaat het om een verruiming van de kwalificatie-eisen. "Die herziening heeft twee aanleidingen", zegt technisch directeur Ad Roskam. "Ten eerste: voor de limieten wordt er altijd gekeken naar de resultaten van de laatste drie mondiale toernooien. Uit die resultaten hebben we alle Russische - en recent geschorste atleten gehaald. De tweede aanleiding is dat de Internationale Atletiekfederatie (IAAF) de limieten ook heeft aangepast."

Marathon

Geen enkele atleet heeft zich overigens met terugwerkende kracht alsnog geplaatst voor de Spelen door de wijzigingen. Ook Michel Butter niet, die in december acht seconden tekortkwam om zich te plaatsen voor Rio. Maar dat is omdat de limiet op de marathon hetzelfde is gebleven. "Die limiet is namelijk al representatief", legt Roskam uit.

"Die limiet staat op 2 uur en 11 minuten en met die tijd zou een atleet nu ergens tussen de 30ste en 40ste plaats eindigen op de Spelen. Omdat onze doelstelling is dat een atleet in de beslissende fase van een wedstrijd een rol speelt, zien wij geen reden deze limiet aan te passen."

Deel dit artikel op social media

Je vraag wordt verwerkt. Een momentje geduld..

Moedig Erik aan!