Functionele cookies: Wij plaatsen functionele cookies om deze website naar behoren te laten functioneren en analytische cookies waarmee wij het gebruik van de website kunnen meten. Deze cookies gebruiken geen persoonsgegevens.


Ik wil gepersonaliseerde informatie: Hiermee ontvang je gepersonaliseerde informatie op onze website die wordt afgestemd op je internetgedrag. Ook kunnen we nieuwsbrieven beter afstemmen op jouw voorkeuren.


Eén momentje voor een bewuste keuze…

Ga voor meer informatie naar onze cookieverklaring en privacyverklaring.

Van der Poel wil via EK mountainbike naar Rio

Van der Poel wil via EK mountainbike naar Rio

RoadToRio

Cheer!

Veldrijder Mathieu van der Poel wil deze zomer als mountainbiker meedoen aan de Olympische Spelen. Of dat gaat lukken is nog de vraag. Van der Poel zal binnenkort zijn eerste mountainbikewedstrijd gaan rijden.

Deel dit artikel op social media

"Ik heb alleen nog maar getraind op de mountainbike. Ik heb nog nooit competitie gereden. Het is voor mij ook een nieuwe ervaring", zegt Van der Poel terwijl hij onderweg is naar de veldrit in Sint-Niklaas.

Veldrijden is geen olympische sport. En dus gaat Van der Poel de komende maanden van discipline veranderen. Het weekend na de laatste veldrit van het seizoen start hij al bij een mountainbikewedstrijd in Griekenland. Daar wil hij de nodige UCI-punten verdienen. In mei wil Van der Poel zich definitief plaatsen bij de EK of bij de wereldbekers die daarop volgen.

Op de EK kan Van der Poel zich alleen kwalificeren als hij in de top-10 rijdt. Dat lijkt geen makkelijke opgave. Maar volgens Van der Poel is het mogelijk. "Ik ga mountainbiken om mee te doen voor een plek in de top-10. Het is niet mijn ambitie om zo maar rond te rijden." Om zich via de wereldbeker te plaatsen voor Rio moet Van der Poel een keer top-6 of twee keer top-12 rijden.

In het veldrijden behoort Van der Poel tot de absolute top. Vorig jaar werd hij nog wereldkampioen. Maar dat betekent niet dat hij ook in het mountainbike zomaar met de besten mee kan. "Dat is heel moeilijk. Er zijn ook wel eens toppers uit het mountainbiken naar het veldrijden overgestapt die niet volledig zijn doorgebroken. Maar aan de andere kant werd Sven Nys negende op de Spelen in Peking. Dat wil toch zeggen dat het normaal gezien haalbaar moet zijn."

Enige weg 

Meedoen aan de Spelen zou een "droom" zijn voor Van der Poel. Hij weet ook dat dit de enige logische weg ernaartoe is. "Ik zat in de voorselectie voor de wegwedstrijd in Rio de Janeiro, maar ik weet ook wel dat het als renner uit een continentale ploeg onmogelijk is om een plekje af te dwingen tussen renners uit de WorldTour.

Volgens bondscoach Tim Heemskerk heeft het plan kans van slagen. "Het niveau is erg hoog. Maar Mathieu is ook heel goed. Het wordt interessant om te zien waar hij staat. Ik denk wel dat het voor een jonge renner als Mathieu mogelijk is om aansluiting te krijgen bij de top."

Deel dit artikel op social media

Je vraag wordt verwerkt. Een momentje geduld..

Moedig Mathieu aan!