Functionele cookies: Wij plaatsen functionele cookies om deze website naar behoren te laten functioneren en analytische cookies waarmee wij het gebruik van de website kunnen meten. Deze cookies gebruiken geen persoonsgegevens.


Ik wil gepersonaliseerde informatie: Hiermee ontvang je gepersonaliseerde informatie op onze website die wordt afgestemd op je internetgedrag. Ook kunnen we nieuwsbrieven beter afstemmen op jouw voorkeuren.


Eén momentje voor een bewuste keuze…

Ga voor meer informatie naar onze cookieverklaring en privacyverklaring.

Rolstoelbasketbalsters strikken Braziliaanse assistent-coach

Rolstoelbasketbalsters strikken Braziliaanse assistent-coach

RoadToRio

Cheer!

Tiago Costa Baptista arriveerde gisterenavond op Nederlandse bodem. De voormalig bondscoach van het Braziliaans vrouwenteam fungeert tot en met de Paralympische Spelen als versterking voor de staf van het Nederlands vrouwen- en mannenteam als assistent-coach en video-analist.

Deel dit artikel op social media

De 40-jarige Tiago zag de Orange Angels voor het eerst tijdens het WK onder leiding van Gertjan van der Linden en was vol bewondering. "De snelheid, de unieke manier van organisatie en toepassen van tactieken en roulatiesystemen trokken mijn aandacht", aldus Tiago. Hij is van mening dat om ook maar een beetje bij dit niveau in de buurt te komen, de organisatie rondom rolstoelbasketbal in Brazilië drastisch veranderd zou moeten worden. Na twee jaar hier voor geknokt te hebben besloot hij te stoppen bij het nationaal team. "Ik kon mijn functie niet met de volle honderd procent uitvoeren, de structuur en planning rondom het team blokkeerden de werkzaamheden zodanig dat ik me genoodzaakt voelde om te stoppen."

Nog steeds in de ban van het spel van Oranje besloot Baptista contact te zoeken met bondscoach Gertjan van der Linden en zo kwam hij in 2015 voor een trainingsstage naar Papendal. Daar werd de toenmalig Braziliaans bondscoach Baptista gegrepen door de sfeer en de passie van het CTO. De werkwijze van bondscoach Gertjan van der Linden en zijn assistent-coach Irene Sloof verschilde enorm van de manier van werken in Brazilië. Om nog maar niet te spreken over de randvoorwaarden die  door sportcentrum Papendal en de Nederlandse Basketbal Bond voor de teams op weg naar succes in Rio gecreëerd worden. Het bezoek resulteerde in een vernieuwde visie op rolstoelbasketbal en een ongeremd enthousiasme.

"Van der Linden is behalve een van de beste ex-spelers van de wereld, ook een van de beste coaches", zegt Baptista. "voor mij is dit dus een unieke mogelijkheid om mijn ervaring als coach te vergroten." De Braziliaan, die voor zijn bondscoachschap ook negen jaar als clubcoach in de Braziliaanse competitie werkte, zal in zijn eerste twee weken in Nederland aanwezig zijn op Papendal en verschillende clubwedstrijden bezoeken in de Nederlandse competitie. Daarna zal hij het vrouwenteam weer ontmoeten tijdens het toernooi in Toronto begin april. Om vervolgens vanaf 13 juni fulltime in Nederland mee te draaien in Nederland in de voorbereiding op Rio. Hij zal het mannenteam assisteren met video analyse en bij het vrouwenteam combineert hij deze functie als assistent-coach.    

Deel dit artikel op social media

Je vraag wordt verwerkt. Een momentje geduld..

Moedig Anton, Robin, Mattijs, Walter, Paul, Kornelis, Mustafa, Mark, Sebastiao, Quinten, Frits, Frank, Marc, Gijs, Amy, Jitske, Daphne, Evelyn, Wendy, Bo, Carina, Mariska, Chèr, Roos, Barbara, Inge, Ilse, Lucie, Sanne en Fleur aan!