Functionele cookies: Wij plaatsen functionele cookies om deze website naar behoren te laten functioneren en analytische cookies waarmee wij het gebruik van de website kunnen meten. Deze cookies gebruiken geen persoonsgegevens.


Ik wil gepersonaliseerde informatie: Hiermee ontvang je gepersonaliseerde informatie op onze website die wordt afgestemd op je internetgedrag. Ook kunnen we nieuwsbrieven beter afstemmen op jouw voorkeuren.


Eén momentje voor een bewuste keuze…

Ga voor meer informatie naar onze cookieverklaring en privacyverklaring.

Parazeilers Schrama en Nap gaan voor het hoogst haalbare

Parazeilers Schrama en Nap gaan voor het hoogst haalbare

RoadToRio

Cheer!

MEDEMBLIK - De paralympische zeilers en coaches van Team Delta Lloyd hebben nog iets minder dan 200 dagen te gaan tot de opening van de Paralympische Spelen in Rio de Janeiro, Brazilië. Nederland neemt deel in één van de drie paralympische zeildisciplines, de Skud18.

In december 2015, tijdens de wereldkampioenschappen paralympisch zeilen in Melbourne, Australië, hebben Rolf Schrama en Sandra Nap Nederland als land gekwalificeerd voor de deelname aan de Paralympische Spelen van Rio 2016. Het duo eindigde als vierde in de Skud-klasse. Dat resultaat was ruim voldoende voor landenkwalificatie. Rolf Schrama en Sandra Nap trainen tot 15 maart in Valencia, waarna ze naar Nederland komen om in Medemblik te trainen voor het WK in eigen land tijdens de Delta Lloyd Regatta, die van 24 t/m 28 mei plaatsvindt.

Het andere Nederlandse Skud18-duo, Vera Voorbach en Jan-Rein van Esseveld, eindigde tijdens het WK van 2015 als 11e in het klassement van totaal 17 deelnemers. Aan de hand van deze resultaten hebben Voorbach en Van Essenveld besloten te stoppen. Sindsdien trainen Schrama en Nap afwisselend met de Polen en Italianen.
 
De lat hoog gelegd
Jan Rein van Essenveld (42) kwam in 2012 tijdens de paralympische opstapdagen in aanraking met het paralympische zeilen. Van Essenveld heeft de ziekte MS. Tien jaar geleden kwam dat aan het licht. Vanaf 2013 zeilde Van Essenveld als een team in de Skud 18 met Vera Voorbach. Het WK in 2015 was voor hun de ultieme test.

Van Essenveld legt uit: "Het was een wens van onszelf. Top vijf van de wereld op een WK was het streven. Dat zou een extra investering van ons rechtvaardigen richting Rio 2016. Vera heeft een vaste baan ik heb een gezin en woon ver weg van Medemblik waar we veel trainen. Om een niveau hoger te komen moet je meer tijd investeren. Dus het was top vijf op het WK of ander stoppen. Die beslissing hebben lang geleden genomen. We moesten kiezen."

"Als het dan niet lukt is dat een bittere pil. Dan duurt de terugreis uit Melbourne heel lang. Maar we gaan gewoon door. Er komen al weer mooie dingen op mijn pad. Ik zit niet in een zwart gat. De zeilsport heeft me ook heel veel gegeven. Ik kwam letterlijk en figuurlijk van een hoekje van de bank af. Ik heb geleerd weer vooruit te kijken naar wat ik kan, in plaats van alleen maar achterom te kijken naar wat ik allemaal kon en nu niet meer kan. Ik heb heel veel geleerd als team, als sporter en als mens."
 
Skud 18
‘Gaan voor het hoogst haalbare’, dat is het motto van Rolf Schrama,  geboren op 17 oktober 1975. Na een carrière in het bedrijfsleven begint Schrama in 2013 aan zijn zeilcarrière. Rolf Schrama, tot die tijd fanatiek zwemmer, raakt tijdens de Paralympische Talentendagen geïnteresseerd in het zeilen. In 2013 debuteert de inwoner van West Graftdijk op de Delta Lloyd Regatta in de 2.4mR. Daarna stapt hij over op de Olympische Skud 18, waarin hij samen vaart met Sandra Nap.
 
Sandra Nap, fanatiek mountainbiker en wielrenster, begint in oktober 2012 met zeilen, nadat ze zich voor de Paralympische Talentendag heeft ingeschreven. Nap, geboren op 6 april 1991, leert tijdens een tweetal trainingsstages in Valencia de fijne kneepjes van het vak, zeilend in de Sonar. Sinds 2013 vaart de in Leeuwarden woonachtige Nap samen met Rolf Schrama in de Olympische Skud.

Programma

Mei
9 t/m 13 mei - Eurosaf Garda - Trentino, Italië.
24 t/m 28 mei - Delta Lloyd 2016 Para World Sailing Championships - Medemblik, Nederland.

Juni
Trainen in Scheveningen, Nederland

Juli
3 weken - Trainen in Rio de Janeiro, Brazilië.

Augustus
Trainen - Scheveningen, Nederland
27 augustus - Vertrek naar Rio de Janeiro voor Paralympische Spelen

September
7 t/m 18 september - Paralympische Spelen - Rio de Janeiro, Brazilië.

Deel dit artikel op social media

Je vraag wordt verwerkt. Een momentje geduld..

Moedig Sandra, Rolf, Jan-Rein en Vera aan!