Functionele cookies: Wij plaatsen functionele cookies om deze website naar behoren te laten functioneren en analytische cookies waarmee wij het gebruik van de website kunnen meten. Deze cookies gebruiken geen persoonsgegevens.


Ik wil gepersonaliseerde informatie: Hiermee ontvang je gepersonaliseerde informatie op onze website die wordt afgestemd op je internetgedrag. Ook kunnen we nieuwsbrieven beter afstemmen op jouw voorkeuren.


Eén momentje voor een bewuste keuze…

Ga voor meer informatie naar onze cookieverklaring en privacyverklaring.

Mirakel van Moskou: Nederlandse tennissters verslaan Rusland in Fed Cup

Mirakel van Moskou: Nederlandse tennissters verslaan Rusland in Fed Cup

RoadToRio

Cheer!

MOSKOU - De sensatie is compleet. Kiki Bertens heeft het Nederlands Fed Cupteam het derde en beslissende punt bezorgd in het treffen met Rusland. De Nederlandse kopvrouw versloeg Svetlana Kuznetsova met de indrukwekkende cijfers 6-1, 6-4.

Deel dit artikel op social media

Het sprookje van de Nederlandse tennissters duurt dus voort. De winst op Rusland, viervoudig kampioen en verliezend finalist van 2015, betekent de achtste winst op rij. De langste zegereeks ooit van het Nederlandse vrouwenteam. Voor het eerst sinds 1997 behoort het tot de beste vier landen in de Fed Cup. In 1998 viel Oranje weg van dat hoogste niveau om er pas dit jaar weer op terug te keren. Door een 4-1 overwinning op Australië promoveerde Nederland naar de Wereldgroep.

Met Rusland als tegenstander gaf niemand een stuiver voor de kansen van Nederland, maar het verschil in ranking was geen moment terug te zien. Of het moest zijn dat de druk volledig bij het thuisland lag. Met Maria Sharapova, die overigens niet in actie kwam, Ekaterina Makarova en Svetlana Kuznetsova heeft het drie speelsters die aanzienlijk hoger staan dan onze landgenotes, van wie Kiki Bertens op 106 de hoogstgeplaatste is. Eens te meer stegen onze landgenotes echter boven hunzelf uit in teamverband. Wonderdoker Paul Haarhuis weet keer op keer het beste in zijn speelsters naar boven te halen.  

Haarhuis geniet met volle teugen: "Wat een ongelofelijke overwinning! Met 3-0 winnen van zo'n team en nog uit in Rusland ook. Ik ben ontzettend trots op deze meiden. Dit is een historisch moment."

Alle speelsters roemen de teamsfeer en de gemoedelijkheid waarin zij uitstekend gedijen en er telkens in slagen te verrassen. Met Bertens voorop. De cijfers van de Wateringse in de Fed Cup zijn indrukwekkend. Haar balans in het enkelspel is na dit weekeinde 13-1. Makarova (WTA 31) en Kuznetsova (WTA 18) zijn de laatste slachtoffers.

Kuznetsova, oud-winnares van de US Open en Roland Garros, kwam ondanks de slijtageslag van zaterdag tegen Richel Hogenkamp (vier uren tennis!) alweer de baan op. Ze kreeg in de eerste set nauwelijks een voet aan de grond tegen Bertens, die uitstekend serveerde, nauwelijks fouten maakte en met afwisselend spel domineerde vanaf de baseline. De dropshot bleek een effectief wapen. In 'no time' stond het 5-1 en benutte Bertens haar tweede setpunt. "Zij weet het niet meer. Jij wel", gaf Haarhuis Bertens mee.

Kuznetsova kwam in de tweede set toch beter in haar spel en bij Bertens slopen er wat foutjes in. Ze overleefde een paar moeilijke games in de beginfase en plaatste door een onnodige misser van de Russin zelf de break op 3-3. Op 5-4 serveerde de Wateringse zich naar de winst en een onoverbrugbare voorsprong voor het Nederlands Fed Cupteam.

De vierde partij tussen Richel Hogenkamp en Ekaterina Makarova werd niet meer afgewerkt. In het dubbelspel won Makarova met Darya Kasatkina van Cindy Burger en Arantxa Rus, 6-0 en 6-2.

Nederland kan zich gaan opmaken voor een duel in de halve finales tegen Frankrijk en Italië. Na de eerste dag stond het daar 1-1. Rusland is veroordeeld tot een promotie/degradatieduel met een land uit Wereldgroep II.

Deel dit artikel op social media

Je vraag wordt verwerkt. Een momentje geduld..

Moedig Richel, Kiki, Arantxa en Cindy aan!