Functionele cookies: Wij plaatsen functionele cookies om deze website naar behoren te laten functioneren en analytische cookies waarmee wij het gebruik van de website kunnen meten. Deze cookies gebruiken geen persoonsgegevens.


Ik wil gepersonaliseerde informatie: Hiermee ontvang je gepersonaliseerde informatie op onze website die wordt afgestemd op je internetgedrag. Ook kunnen we nieuwsbrieven beter afstemmen op jouw voorkeuren.


Eén momentje voor een bewuste keuze…

Ga voor meer informatie naar onze cookieverklaring en privacyverklaring.

Fed Cupteam op 2-0 na sensationele eerste dag in Rusland

Fed Cupteam op 2-0 na sensationele eerste dag in Rusland

RoadToRio

Cheer!

MOSKOU - Wat vooraf als onmogelijk werd beschouwd is na de eerste dag ineens een stuk dichterbij gekomen. Het Nederlands Fed Cupteam staat met 2-0 voor in Moskou en heeft nog maar één overwinning nodig om de verliezend finalist van vorig jaar uit te schakelen. Na de overwinning van Kiki Bertens op Eketarina Makarova won Richel Hogenkamp van Svetlana Kuznetsova.

Deel dit artikel op social media

De vlotte zege van Bertens kwam al als een verrassing. De winst van Hogenkamp op Kuznetsova, oud-winnares van Roland Garros en de US Open, veroorzaakt niets minder dan een schok in de tenniswereld. Na vier uren tennis stonden de cijfers 7-6 (5), 5-7, 10-8 op het scorebord in het olympisch stadion. 

Maar liefst 124 plaatsen scheiden Kuznetsova (nr.17) van Hogenkamp op de WTA-wereldranglijst. Op de baan was er van dat verschil niets terug te zien. Eens te meer stijgen onze landgenotes boven hunzelf uit wanneer ze de baan betreden voor de Fed Cup. Captain Paul Haarhuis is de wonderdokter die keer op keer het beste in de dames naar boven haalt.

Nog nooit maakte Hogenkamp het een zo hoog geplaatst speelster zo moeilijk, laat staan dat ze er één wist te verslaan. Kuznetsova en Hogenkamp maakten er een slopende marathonpartij van. De laatste bal werd pas geslagen na vier uren tennis, wat een Fed Cup-record betekende. Na drie uren en 36 minuten was het al de langste enkelspelwedstrijd ooit in de Wereldgroep.

Hogenkamp had in de beslissende set eigenlijk voortdurend de overhand tegen een slordig spelende Kuznetsova. Ze nam een 2-0 voorsprong en hield de break vast totdat ze op 5-4 mocht serveren voor de partij. De ervaring van de Russin deed zich voelen. Hogenkamp verspeelde de game en had het hierna even heel moeilijk. Ze moest in de achtervolging, maar bleef koel op de moeilijke momenten. Zoals op 7-6, toen ze een wedstrijdpunt wegwerkte. Langzaam aan kwamen er ook weer kansen voor Hogenkamp in de servicegame van Kuznetsova, wiens grote foutenlast haar uiteindelijk fataal werd.

Hogenkamp plaatste een break op 8-8 en sloeg zich naar 40-0 in haar eigen servicegame. Kuznetsova werkte op haar beurt twee wedstrijdpunten weg, maar capituleerde op het derde.

Een geweldige overwinning van Hogenkamp, die het niet verrassend had over de mooiste zege in haar loopbaan.

Zondag begint Nederland met een 2-0 voorsprong aan dag twee. De wedstrijden beginnen om 10.00 uur Nederlandse tijd. Onduidelijk is nog of de Russische captain Anastasia Myskina dan wel gebruik gaat maken van Maria Sharapova in het enkelspel.

Nederland is al bijna drie jaar ongeslagen in de Fed Cup. Het won zeven duels op rij en klom daarmee op van de Europees/Afrikaanse zone naar het hoogste podium, de Wereldgroep. Haarhuis heeft nog nit verloren als captain van de vrouwenploeg.

Volg het Nederlands Fed Cupteam

Volg het Fed Cupteam via social media, op Facebook, Instagram en op Twitter (#nedfcteam). Alle wedstrijden zijn te zien op Tennistv en wedstrijdverslagen op www.knltb.nl. Ziggo Sport doet live verslag op televisie (Ziggo kanaal 14).

Deel dit artikel op social media

Je vraag wordt verwerkt. Een momentje geduld..

Moedig Kiki, Richel, Cindy en Arantxa aan!