Functionele cookies: Wij plaatsen functionele cookies om deze website naar behoren te laten functioneren en analytische cookies waarmee wij het gebruik van de website kunnen meten. Deze cookies gebruiken geen persoonsgegevens.


Ik wil gepersonaliseerde informatie: Hiermee ontvang je gepersonaliseerde informatie op onze website die wordt afgestemd op je internetgedrag. Ook kunnen we nieuwsbrieven beter afstemmen op jouw voorkeuren.


Eén momentje voor een bewuste keuze…

Ga voor meer informatie naar onze cookieverklaring en privacyverklaring.

Broersen wil een record én een medaille in Rio

Broersen wil een record én een medaille in Rio

RoadToRio

Cheer!

ARNHEM - Nog nooit stond de Nederlandse atletiek zo in de picture als dit olympische jaar. Al bij de start van het indoorseizoen zijn alle ogen gericht op Dafne Schippers die in de zomer voor het sportmoment van de eeuw moet zorgen. In de schaduw van de wereldkampioene bereidt Nadine Broersen zich voor op haar sportieve hoogtepunt. Ook de meerkampster weet dat ze in Rio de Janeiro hoge ogen kan gooien.

 

 

Deel dit artikel op social media

Vorig jaar verliep lastig voor Broersen. De nu 25-jarige atlete begon als wereldkampioene aan het indoorseizoen met het doel om ook de Europese titel in de wacht te slepen. Bij het Nederlands kampioenschap ging het echter fout.

Tijdens het hoogspringen liep ze een enkelblessure op die ook bij de Europese titelstrijd spelbreker was. De kwetsuur bleef haar het hele jaar achtervolgen waardoor ze het buitenseizoen eveneens zonder prijs afsloot. Ondanks die tegenslag ziet ze 2015 niet als een verloren jaar.

"Het was een lastig jaar met die blessure en wat privéomstandigheden, maar uiteindelijk ben ik heel trots dat ik na zo'n jaar nog vierde word op het WK."

De blessure is inmiddels onder controle, al sluit ze niet uit dat het nooit meer honderd procent wordt. Een gebrek aan rust heeft daar ook mee te maken. "Na de zomer heb ik wel even rust gehad, maar daarna begint het winterseizoen en ook de winter voor de Spelen. Dus wil je goed zijn en goed trainen."

Vertrouwen in de sport

Na afloop van het zomerseizoen mochten de atleten even op adem komen voordat de voorbereiding op de winter zou starten. Maar veel rust was er niet in de atletiek. De 'moeder aller sporten' werd opgeschrikt door een dopingschandaal waarbij ook de internationale atletiekfederatie (IAAF) in een zeer kwaad daglicht kwam te staan.

Terwijl alle deskundigen over elkaar heen buitelden met hun meningen en oplossingen gingen de atleten verder met hun trainingen voor het olympische jaar. Broersen kreeg er wel wat van mee, maar sloot zich er bewust voor af. "Ik probeer me daar niet mee bezig te houden. Ik heb een bepaald doel voor ogen; heel hard trainen en goed zijn op de toernooien."

Het vertrouwen van Broersen, fervent tegenstander van doping, heeft door alle schandalen geen deuk opgelopen. Er is volgens haar geen reden om met argusogen naar de concurrentie te kijken. "Ik ga ervan uit dat, als ze op een toernooi staan, ze allemaal gecontroleerd worden en dan ga ik er maar van uit dat dat goed is."

Nooit meer een andere coach

In haar jacht op olympisch eremetaal wordt Broersen ook dit jaar weer bijgestaan door Ronald Vetter, een van de bondscoaches bij de Atletiekunie. Het is alweer voor het vierde jaar dat ze door hem wordt getraind en als het aan Broersen ligt blijft dat zo tot aan het einde van haar carrière.

Vetter prikkelt haar met veel uitdagingen tijdens de trainingen en hij motiveert zijn atlete in haar jacht op verbetering. Broersen zou niet zonder hem kunnen. "Ronald heeft ons wel zover gebracht dat we heel veel dingen zelf kunnen, maar ik vind het ook wel fijn als mijn coach er elke keer bij een wedstrijd weer bij is."

Sinds vorig jaar is de trainersstaf op Papendal uitgebreid met Rana Reider. De Amerikaan is trainer van een onder meer wereldkampioen hinkstapspringen Christian Taylor en had ook een behoorlijk aandeel in het succes van Dafne Schippers.

Van zijn expertise op de explosieve onderdelen heeft Nadine Broersen nog niet veel gebruik gemaakt. "We vragen hem wel eens om advies, en dat geeft hij dan ook, maar ik denk dat we in de toekomst er af en toe nog iets meer gebruik van kunnen gaan maken."

Favoriet in Rio

In Londen was Broersen vier jaar geleden voor het eerst van de partij op een groot kampioenschap. Met een persoonlijk record sloot ze haar eerste Olympische Spelen af als dertiende. In Rio verschijnt ze met hele andere ambities aan de start.

Broersen wil een medaille winnen, maar weet dat het een zware strijd wordt. "Ik denk dat geen één medaille vastligt. Er zijn zo'n vijf vrouwen die kans maken op het podium en ik vind dat ik daar zelf ook bij hoor, mits ik fit ben."

Dat ze afgelopen seizoen met alle tegenslag toch nog vierde werd op het WK geeft haar vertrouwen dat het dit jaar beter kan. In haar geval betekent het heel en fit zijn. "Ik wil gewoon een keer laten zien wat ik nou echt kan. Gewoon laten zien dat alles goed kan gaan in een meerkamp."

Broersen is momenteel in bezit van de Nederlandse records bij het hoogspringen en de vijfkamp, en wil ook het nationaal record op de zevenkamp bijschrijven. "Een Nederlands record is in Rio absoluut noodzakelijk. Niet alleen voor een medaille, maar ook voor mezelf."

Maar eerst wacht haar nog een andere klus: het verdedigen van haar titel op de vijfkamp, volgende maand bij de wereldkampioenschappen indoor. Omdat ze al verzekerd is van deelname laat Broersen het Nederlands kampioenschap komend weekend schieten. Want ook voor het WK indoor neemt ze geen enkele risico.

Deel dit artikel op social media

Je vraag wordt verwerkt. Een momentje geduld..

Moedig Nadine aan!