Functionele cookies: Wij plaatsen functionele cookies om deze website naar behoren te laten functioneren en analytische cookies waarmee wij het gebruik van de website kunnen meten. Deze cookies gebruiken geen persoonsgegevens.


Ik wil gepersonaliseerde informatie: Hiermee ontvang je gepersonaliseerde informatie op onze website die wordt afgestemd op je internetgedrag. Ook kunnen we nieuwsbrieven beter afstemmen op jouw voorkeuren.


Eén momentje voor een bewuste keuze…

Ga voor meer informatie naar onze cookieverklaring en privacyverklaring.

Boksbond wil profs naar Rio

Boksbond wil profs naar Rio

RoadToRio

Cheer!

MANCHESTER - Wie weet wordt Vladimir Klitsjko, Tyson Fury of Manny Pacquaio komende zomer Olympisch kampioen boksen. Als het aan de internationale boksfederatie AIBA ligt, wordt dat scenario werkelijkheid en strijden profboksers in Rio voor het eerst in de historie van de Spelen mee om de Olympische medailles.

Deel dit artikel op social media

De voorzitter van de AIBA, Wu Ching-Kuo, zei dat op een congres dat de bond houdt in Manchester. Wu: "Het IOC wil dat de beste atleten deelnemen aan de Spelen. Wij zijn waarschijnlijk de enige sporttak die nog door amateurs wordt vertegenwoordigd op de Spelen. Het is tijd voor verandering! Niet binnen vier jaar, maar nu."

Om de profs op de Spelen te krijgen, moeten wel de regels worden aangepast. Tot nu toe is het zo dat profboksers alleen aan de Spelen mee mogen doen als ze minder dan 15 profpartijen hebben gebokst in hun carrière. Op een buitengewoon congres in mei staat de reglementswijziging bovenaan de agenda. Wu: "Indien het zover komt, betekent dit een zeer belangrijke stap voor het boksen op de Olympische Spelen. Voor de Spelen zelf zou het natuurlijk fantastisch zijn als de grote namen daar aanwezig zullen zijn."

Profboksers die zich alsnog voor Rio willen kwalificeren, krijgen één kans. De AIBA organiseert in juni een olympisch kwalificatietoernooi in Bakoe, waar in bijna alle klassen nog vijf tickets te verdelen zijn. "Veel profboksers zullen hierdoor gaan denken aan Rio", aldus Wu. "Maar ze zullen zich snel moeten voorbereiden."
 
Mike Martino, USA boxing
De Verenigde Staten zijn tot nu toe het succesvolste boksland in de Olympische historie, met 110 medailles. De directeur van de Amerikaanse boksbond, Mike Martino, heeft zo zijn twijfels over de haalbaarheid van de plannen van Wu. Martino: "Denk ik dat het dit jaar al gaat gebeuren? Nee dat niet. Praktisch is 2020 haalbaarder. Maar we hebben het al heel lang over de wens. Wij hebben het er ook met het Amerikaans olympisch comité over gehad, over hoe het de impact kan veranderen. En dat is groot. Het Dream Team heeft het Olympische basketbal voor eeuwig veranderd. Dat kan in het boksen ook gebeuren."

Toch twijfelt hij of er profboksers geïnteresseerd zijn in Olympische deelname. Floyd Mayweather steunt het Amerikaanse programma wel, maar verder dan dat zal het niet komen. Martino: "Tweederangs profs die niet hun doelen hebben gehaald, misschien. Maar verder denk ik dat het lastig zal zijn om de echte sterren in Rio te krijgen."

Deel dit artikel op social media

Je vraag wordt verwerkt. Een momentje geduld..

Moedig aan!