Functionele cookies: Wij plaatsen functionele cookies om deze website naar behoren te laten functioneren en analytische cookies waarmee wij het gebruik van de website kunnen meten. Deze cookies gebruiken geen persoonsgegevens.


Ik wil gepersonaliseerde informatie: Hiermee ontvang je gepersonaliseerde informatie op onze website die wordt afgestemd op je internetgedrag. Ook kunnen we nieuwsbrieven beter afstemmen op jouw voorkeuren.


Eén momentje voor een bewuste keuze…

Ga voor meer informatie naar onze cookieverklaring en privacyverklaring.

Bet springt ten koste van Boersma naar olympisch testevent

Bet springt ten koste van Boersma naar olympisch testevent

RoadToRio

Cheer!

ALKMAAR - Trampolinespringster Bo Bet mag in april tijdens het olympisch testevent in Rio proberen voor Nederland een ticket naar de Spelen te bemachtigen. De 20-jarige Bet heeft tijdens de laatste kwalificatiewedstrijd in Alkmaar verrassend Kirsten Boersma afgetroefd.

Deel dit artikel op social media

Routinier Boersma (31) had op een eerder kwalificatiemoment een score neergezet van 96,805. Daarmee leek ze nagenoeg onbereikbaar voor de andere Nederlandse trampolinespringsters, die ook aasden op het enige individuele startbewijs voor het testevent.

Boersma slaagde er zelf echter niet in haar leidende score te verbeteren. Tijdens de keuze-oefening ging ze al vroeg in de fout, waarna ze haar optreden noodgedwongen moest beëindigen. "Wat er misging? Wat niet?! Alles!"

Waar Boersma moest hopen dat de concurrentie zich zou stukbijten op haar eerdere topscore zag Bet haar kans schoon. De Alkmaarse kwam na haar verplichte oefening en de vrije routine tot 97,040 punten.

Haar kwalificatie voor het testevent was voor de aanhang van Bet reden om een fles champagne te ontkurken. De tweedejaars seniore dronk glunderend een glaasje mee. "Ik wist wel dat de kans er was. Maar ik moest een dik persoonlijk record springen. Boven mijzelf uitstijgen. En dat is gelukt. Ik zat in de flow."

Bet is een representant van een nieuwe generatie trampolinespringers. Waar de dertigers Boersma en Rea Lenders in de nadagen van hun carrière zitten, klopt Bet nadrukkelijk op de deur.

Vorig jaar won Bet twee nationale titels. Op het WK in Odense eindigde ze als 6de met synchroonpartner Pascal Wiebering. Haar ontwikkeling lijkt verrassend snel te gaan. "Ik ben de jongste. Dan verwacht je niet dat je meteen al op hoog niveau kan meedoen."

Oud-turnster Bet traint wekelijks 18 tot 20 uur. Daarnaast volgt ze een studie geneeskunde aan de VU in Amsterdam. Een pittige combinatie: "Het is zwaar, maar het gaat goed."

Minimaal top-8

In april moet zij op het testevent proberen om voor Nederland een olympisch ticket te bemachtigen. Daarvoor moet ze minimaal in de top-8 eindigen. Mogelijk wordt de eis zelfs nog strenger. Dat is bijvoorbeeld afhankelijk van gastland Brazilië.

Kwalificeert dat land zich niet op eigen kracht voor de Spelen, dan krijgt het een wildcard toebedeeld, waardoor er een ticket minder te verdelen is.

Dat de olympische hoop van trampolinespringend Nederland nu op haar schouders rust, ervaart Bet op dit moment nog niet als druk. "Voorlopig ben ik eerst nog maar even heel blij."

Deel dit artikel op social media

Je vraag wordt verwerkt. Een momentje geduld..

Moedig Bo en Kirsten aan!