Functionele cookies: Wij plaatsen functionele cookies om deze website naar behoren te laten functioneren en analytische cookies waarmee wij het gebruik van de website kunnen meten. Deze cookies gebruiken geen persoonsgegevens.


Ik wil gepersonaliseerde informatie: Hiermee ontvang je gepersonaliseerde informatie op onze website die wordt afgestemd op je internetgedrag. Ook kunnen we nieuwsbrieven beter afstemmen op jouw voorkeuren.


Eén momentje voor een bewuste keuze…

Ga voor meer informatie naar onze cookieverklaring en privacyverklaring.

Wereldbekerzege Büchli, achtervolgingsploeg op weg naar Rio

Wereldbekerzege Büchli, achtervolgingsploeg op weg naar Rio

RoadToRio

Cheer!

HONGKONG - Op de tweede dag van de wereldbekerwedstrijd baanwielrennen in Hongkong heeft Matthijs Büchli zaterdag (lokale tijd) de keirin gewonnen. De gelegenheidsformatie op de achtervolging zorgde ervoor dat Nederland zijn ranking in de Olympische kwalificatie kon behouden, waardoor de baanwielrenners nu definitief een Olympische nominatie op de ploegenachtervolging hebben behaald.

Deel dit artikel op social media

Matthijs Büchli werd na de eerste ronde direct verwezen naar de herkansingen. In zijn heat wist hij niet af te rekenen met de Duitser Tobias Wachter en de Nieuw-Zeelander Zac Williams. De herkansing ging beduidend beter voor de Santpoorter, want hij kwam als eerste over de streep. In de tweede ronde plaatste Büchli zich in zijn heat als derde voor de finale. Na een spannende en tactische finale kwam de pupil van bondscoach René Wolff als eerste over de finish voor de Canadees Hugo Barrette (+0,012) en de Koreaan Chaebin Im (+0,205).

Tactisch spel
"Het was alweer een tijdje geleden dat ik op het podium stond. Er zijn maar weinig keirin wedstrijden. Je moet dan ook op het juiste moment pieken. Gelukkig lukte dat vandaag”, aldus Büchli. Bondscoach Wolff roemde zijn renner vooral voor zijn tactiek tijdens de wedstrijd. “Matthijs heeft op het juiste moment de juiste beslissing genomen. Hij was vandaag erg goed en geconcentreerd.”

Ploegenachtervolging
Jenning Huizenga, Roy Pieters, Nick Stöpler en Joost van der Burg kwamen zaterdag uit in de eerste ronde van de ploegenachtervolging. Een dag eerder noteerde de Nederlanders de zevende tijd in de kwalificatie. Vandaag moest het oranje kwartet het opnemen tegen de Britten. Nederland noteerde na vier kilometer een tijd van 4:05,105, waarmee ze ruim vijf seconden langzamer waren dan hun tegenstander (3:59,839). In de finale streed Nederland niet meer mee om de medailles en eindigde het viertal als achtste (4:05,914).

Door het optreden van dit gelegenheidskwartet heeft Nederland zijn ranking in de Olympische kwalificatie kunnen behouden, waardoor de baanwielrenners nu definitief een Olympische nominatie op de ploegenachtervolging hebben behaald. Of zij ook daadwerkelijk afreizen naar de Olympische Spelen in Rio de Janeiro zal worden bepaald aan de hand van het interne selectiedocument van de KNWU.

In de finale won Australië met een tijd van 3:57,461 van Denemarken (4:00,894). De bronzen medaille werd uitgereikt aan Groot-Brittannië (3:59,706).

Moeilijke start Wild en Veldt op omnium
Kirsten Wild en Tim Veldt reden zaterdag de eerste dag van het omnium. Veldt begon met een twaalfde plaats op de scratch, veertiende plaats op de individuele achtervolging en twintigste plaats op de afvalkoers. Bondscoach van de duurrenners Jabik-Jan Bastiaans erkent dat Veldt een zware klus te verrichten heeft op dag twee. “Tim staat morgen een hele mooie uitdaging te wachten. Hij zal zich moeten revancheren op de resterende onderdelen.”

Bij de vrouwen werd het eerste onderdeel van de meerkamp, de scratch, gekenmerkt door een valpartij vroeg in de wedstrijd. Ook de Zwolse renster was hierbij betrokken, maar kon de wedstrijd wel vervolgen en kwam als laatste over de finish. Op de individuele achtervolging liet Wild zien waartoe ze in staat is. Haar tijd van 3:36,739 was goed voor de derde plek. Het laatste onderdeel, de afvalkoers, leverde Wild een vierde plek op. Bij aanvang van de tweede dag staat Wild op een zevende plek in het algemeen klassement.

Goed debuut Lamberink
Kyra Lamberink kwam namens Nederland in actie op de sprint. De 19-jarige renster noteerde in de kwalificaties een tijd van 11,706. Met een 27e plek net niet genoeg om het toernooi te vervolgen. Toch was Wolff tevreden met het optreden van Lamberink. “Dit is pas de eerste wereldbeker deelname van Kyra. Ze noteert een formidabele tijd en heeft daarmee een goede wedstrijd gereden.”

Deel dit artikel op social media

Je vraag wordt verwerkt. Een momentje geduld..

Moedig Matthijs, Jenning, Joost en Roy aan!