Functionele cookies: Wij plaatsen functionele cookies om deze website naar behoren te laten functioneren en analytische cookies waarmee wij het gebruik van de website kunnen meten. Deze cookies gebruiken geen persoonsgegevens.


Ik wil gepersonaliseerde informatie: Hiermee ontvang je gepersonaliseerde informatie op onze website die wordt afgestemd op je internetgedrag. Ook kunnen we nieuwsbrieven beter afstemmen op jouw voorkeuren.


Eén momentje voor een bewuste keuze…

Ga voor meer informatie naar onze cookieverklaring en privacyverklaring.

Van der Haar moet wereldtitel veldrijden aan Van Aert laten

Van der Haar moet wereldtitel veldrijden aan Van Aert laten

Cheer!

ZOLDER - Lars van der Haar heeft zondag in Heusden-Zolder zilver gewonnen bij het WK veldrijden. De 24-jarige Nederlander moest in de slotfase Wout Van Aert laten gaan, waardoor de Belg Mathieu van der Poel opvolgde.

Deel dit artikel op social media

De Belg Kevin Pauwels eindigde op 35 seconden als derde.

Van der Poel, die zich vorig jaar tot jongste wereldkampioen ooit kroonde, begon als topfavoriet aan de mondiale titelstrijd na zijn dominante optredens van de laatste weken, maar de 21-jarige Brabander werd vijfde op 47 tellen.

De 39-jarige Sven Nys, wereldkampioen van 2005 en 2013, eindigde bij zijn laatste WK als vierde. Lars Boom finishte als veertiende in zijn eerste WK veldrijden sinds 2009.

Ziedend

Vanaf het begin trokken de toppers flink door. Van der Haar had de beste start van de Nederlanders en na de eerste van negen ronden had het podium van 2015 - Van der Poel, Van Aert en Van der Haar - al een gaatje op de rest.

Na de ziedende eerste omloop temporiseerden de drie koplopers enigszins en in de derde ronde konden de Belgen Kevin Pauwels en Laurens Sweeck vooraan aansluiten. Nys voegde zich ook bij de kop, waardoor er een zestal leiders ontstond en even later zelfs een achttal.

Een opmerkelijk incident doorbrak de status quo met nog minder dan vier ronden te rijden. Van der Poel en Van Aert raakten achterop, omdat de eerste met zijn voet in het voorwiel van de laatste bleef haken.

Van der Haar, die twee keer een wereldbekerwedstrijd won op het snelle parcours in Heusden-Zolder, profiteerde en sloeg een gat van een kleine vijftien seconden. Van der Poel was door zijn pech op een halve minuut gezet.

Spannend

Van Aert, die het eerste deel van het seizoen domineerde, kwam seconde voor seconde dichterbij de Nederlandse koploper en de twee gingen samen de laatste ronde in. Van der Poel was sterk teruggekomen en hoorde de bel als de derde op achttien tellen.

In een spannende laatste ronde gaven Van der Haar en Van Aert elkaar geen duimbreed toe, maar de Belgisch kampioen pakte op een steil stuk in de slotfase een paar lengtes en die voorsprong hield hij tot op de streep vast.

Van der Haar, die eind vorig jaar Van Aert nog aftroefde bij het EK, moest op vijf seconden genoegen nemen met zilver.

Deel dit artikel op social media

Je vraag wordt verwerkt. Een momentje geduld..

Moedig Mathieu aan!