Functionele cookies: Wij plaatsen functionele cookies om deze website naar behoren te laten functioneren en analytische cookies waarmee wij het gebruik van de website kunnen meten. Deze cookies gebruiken geen persoonsgegevens.


Ik wil gepersonaliseerde informatie: Hiermee ontvang je gepersonaliseerde informatie op onze website die wordt afgestemd op je internetgedrag. Ook kunnen we nieuwsbrieven beter afstemmen op jouw voorkeuren.


Eén momentje voor een bewuste keuze…

Ga voor meer informatie naar onze cookieverklaring en privacyverklaring.

Kelderman hongerig na 'kwakkeljaar' in 2015

Kelderman hongerig na 'kwakkeljaar' in 2015

Cheer!

DEN BOSCH - Wilco Kelderman had zich wat anders voorgesteld van het vorige wielerseizoen en zijn debuut in de Tour de France, maar de 24-jarige kopman van Lotto-Jumbo hoopt dat het "kwakkeljaar" hem alleen maar sterker zal maken in 2016.

Deel dit artikel op social media

"Vorig jaar was niet wat ik ervan verwacht had. Er was eigenlijk geen moment waarop ik het gevoel had dat ik echt in topvorm was", zegt Kelderman. "Het liep het hele seizoen niet zoals ik wilde, maar daar heb ik heel veel van geleerd en ik hoop het dit jaar goed aan te pakken."

De tijdrijder wordt al jaren gezien als een van de grootste wielertalenten van Nederland en in 2014 onderschreef hij dat met een zevende plaats in de Ronde van Italië en een vierde plek in de Dauphiné.

In 2015 kon Kelderman die knappe prestaties echter niet evenaren, met als dieptepunt zijn optreden in de Tour de France. Mede door valpartijen en fysieke problemen eindigde hij slechts als 79e bij zijn debuut in de grootste koers ter wereld.

"Het was geen rampjaar, want ik werd derde in de Eneco Tour en negende in de Ronde van Catalonië. Maar het was wel een kwakkeljaar en natuurlijk vreet dat aan je. Ik werkte telkens naar een doel toe en iedere keer liep het niet."

Grens

Een van de belangrijkste lessen voor Kelderman is dat hij zijn grenzen moet leren kennen. "Want vorig jaar ben ik soms wel over de grens gegaan, wat betreft training, voeding, mijn lichaam leren kennen. Ik wilde te veel en daardoor ging het eigenlijk alleen maar slechter."

Dat zorgde er ook voor dat de Gelderlander steeds meer problemen met zijn rug kreeg. "Dat is al enige tijd een zwak punt van mij en vorig jaar heb ik daar best veel last van gehad. Maar ik heb dat nooit echt goed gecommuniceerd naar de ploeg."

"Ik ben redelijk introvert en probeer dingen vaak zelf op te lossen. Dat is soms misschien mijn valkuil, ik ben niet iemand die snel over dingen gaat klagen. Dat is een fout geweest en daar leer je weer van."

"We proberen het nu met de ploeg goed op te pakken en op dit moment voel ik me superfit. Ik wil dit jaar gewoon weer voor de topplaatsen meedoen."

Hongerig

Nico Verhoeven ziet dat Kelderman veel zin heeft in het nieuwe jaar. "Ik merk aan hem dat hij heel hongerig is", aldus de technisch directeur van Lotto-Jumbo in gesprek met NU.nl. "Dan is het ook de kunst dat je hem een beetje afremt, zodat hij zich hopelijk niet vergaloppeert."

"Maar als Wilco zijn niveau van 2014 weer op kan pakken, de lessen van vorig jaar kan toepassen en een beetje relaxter is, dan kan hij weer heel ver komen. Hij is namelijk een toptalent dat het in zich heeft om op termijn in de top tien te rijden in de Tour. Maar dan moet het wel allemaal kloppen."

Het programma van Kelderman - met de Ruta del Sol, Parijs-Nice, de Ronde van Catalonië, de Waalse Pijl, de Ronde van Romandië en de Ronde van Zwitserland - is in ieder geval zo samengesteld dat hij in juli in topvorm aan de start moet verschijnen van zijn tweede Tour, als is het nog niet zeker of hij of Robert Gesink de absolute kopman zal zijn in Frankrijk.

"Maar dat maakt mij op zich niet zoveel uit", stelt Kelderman. "Ik ben iemand die het kopmanschap altijd wel wil delen, ben niet iemand die alles claimt. Na het voorjaar zullen we een plan maken hoe we de Tour gaan doen."

De Nederlands kampioen tijdrijden vindt het nu nog moeilijk te voorspellen hoe ver hij over zes maanden kan reiken in de Tour. "Maar als je voor een klassement rijdt, dan ga je voor de top tien. Natuurlijk is dat mijn ambitie voor de toekomst, je gaat voor het hoogste haalbare."

Deel dit artikel op social media

Je vraag wordt verwerkt. Een momentje geduld..

Moedig Wilco aan!