Functionele cookies: Wij plaatsen functionele cookies om deze website naar behoren te laten functioneren en analytische cookies waarmee wij het gebruik van de website kunnen meten. Deze cookies gebruiken geen persoonsgegevens.


Ik wil gepersonaliseerde informatie: Hiermee ontvang je gepersonaliseerde informatie op onze website die wordt afgestemd op je internetgedrag. Ook kunnen we nieuwsbrieven beter afstemmen op jouw voorkeuren.


Eén momentje voor een bewuste keuze…

Ga voor meer informatie naar onze cookieverklaring en privacyverklaring.

Gouden relay mooie afsluiting na 'slecht weekeinde'

Gouden relay mooie afsluiting na 'slecht weekeinde'

EK en WK

Cheer!

SOTSJI - Sjinkie Knegt en Jorien ter Mors kenden allebei een zeer teleurstellend individueel toernooi bij het EK shorttrack, maar de titel op de relay zorgde toch nog voor een goed einde voor de twee Nederlandse toppers.

Deel dit artikel op social media

"Een mooie afsluiting van een slechte weekeinde'', noemde Jorien ter Mors bij de NOS de gouden race van de shorttracksters.

Oranje was op de aflossing een klasse apart en reed van start tot finish ver voor de concurrentie uit. De shorttracksters waren dan ook bijzonder getergd na het dramatische einde van het individuele toernooi.

In de afsluitende superfinale ging Ter Mors een paar ronden voor het einde onderuit, toen ze - met Suzanne Schulting vlak achter zich - met de punt van haar schaats in het ijs prikte. De Nederlands kampioene knalde hard in de kussens en blesseerde daarbij een heup.

Schulting reed intussen naar de winst en dacht daarmee zilver te hebben gepakt in het eindklassement, achter de ongenaakbare Britse Elise Christie. De jury wees Schulting echter aan als schuldige voor de valpartij van Ter Mors en diskwalificeerde de 18-jarige Groningse. Ze moest daarom genoegen nemen met brons.

Huilend

"Natuurlijk baal ik, vooral omdat Jorien zoveel pijn had'', zei Schulting na de 3000 meter met tranen in haar ogen. "Al ben ik met brons nog steeds heel blij.''

Ter Mors werd met pijnstillers opgelapt voor de aflossingsfinale en leidde Oranje daarin naar het goud. "Dit is misschien wel het mooiste onderdeel van het weekeinde. Ik ben blij dat we het met een gouden randje hebben afgerond.''

"Ik denk dat we nog nooit zo makkelijk een Europese titel hebben binnengehaald. We laten hier zien dat we wereldtop zijn."

Schulting kwam als slotrijdster met een luide schreeuw over de streep bij de relay. "De frustratie van de 3.000 meter moest er even uit. De knop moest om."

Knegt

In het mannentoernooi beleefde titelverdediger Knegt een dramatisch EK. De Fries worstelde met zijn materiaal, werd op de 1000 meter gediskwalificeerd na een val en maakte een inschattingsfout in de superfinale. Knegt viel daardoor zelfs buiten het podium (vierde).

De Sportman van het Jaar revancheerde zich op de aflossing, door samen met Freek van der Wart, Daan Breeuwsma en Dennis Visser goud te pakken. "Dit was gewoon een fluttoernooi'', mopperde Knegt. "Maar dat relaygoud telt ook.''

De wereldkampioen wilde de problemen met zijn materiaal niet als excuses aanvoeren voor zijn slechte individuele toernooi. "Ik moet gewoon de conclusie trekken dat ik hier niet dezelfde bloedvorm had als vorig jaar bij het EK. Dat is jammer, maar dat kun je niet afdwingen."

Knegt finishte in de superfinale ook nog een ronde te vroeg. "Dat was gewoon een domme fout van mij, maar voor het eindklassement maakte het niks uit. Ik was anders ook vierde geworden."

Deel dit artikel op social media

Je vraag wordt verwerkt. Een momentje geduld..

Moedig Jorien aan!