Functionele cookies: Wij plaatsen functionele cookies om deze website naar behoren te laten functioneren en analytische cookies waarmee wij het gebruik van de website kunnen meten. Deze cookies gebruiken geen persoonsgegevens.


Ik wil gepersonaliseerde informatie: Hiermee ontvang je gepersonaliseerde informatie op onze website die wordt afgestemd op je internetgedrag. Ook kunnen we nieuwsbrieven beter afstemmen op jouw voorkeuren.


Eén momentje voor een bewuste keuze…

Ga voor meer informatie naar onze cookieverklaring en privacyverklaring.

Dressuurruiters moeten fit blijven en presteren richting Rio

Dressuurruiters moeten fit blijven en presteren richting Rio

RoadToRio

Cheer!

AMSTERDAM - De kür op muziek tijdens Jumping Amsterdam leverde met Diederik van Silfhout weliswaar een Nederlandse medaillewinnaar op, de dressuurtop kijkt verder dan de RAI alleen. Alles staat het komend half jaar in het teken van de Olympische Spelen.

Deel dit artikel op social media

Het startbewijs voor Rio ligt klaar. Nu is het aan de technische staf om te beslissen welke combinaties het Olympische Oranje gaan vormen. Dus staat de ruiters twee dingen te doen: de paarden fit houden én presteren.

In dat opzicht verkeert Hans Peter Minderhout in een luxepositie. De ruiter is met drie paarden opgenomen in het Olympisch kader: Romanov, Johnson en Flirt. Een blessure van een van die troeven hoeft geen consequenties te hebben voor Minderhout's plaats in het team.

"Het is fijn als je drie toppaarden hebt. Natuurlijk zijn ze allemaal iets verschillend en heb je ook je persoonlijke voorkeur. Maar Johnson en Flirt zijn eigenlijk gelijkwaardig. Al heb ik een kleine voorkeur voor Johnson", vertelt Minderhout. Waar Minderhout wat te kiezen heeft, zet Diederik van Silfhout alles op zijn toppaard Arlando.

"Ik heb nog een ander goed paard. Maar dat gaat nog een jaar langer duren. Dus of dat op tijd klaar is, weet ik niet. De focus ligt op Arlando en daar moeten we heel zuinig op zijn."

En Van Silfhout weet het: een kwetsuur ligt altijd op de loer. "Dat risico loop je altijd. En meestal is het zo: hoe voorzichtiger je ermee omgaat, hoe sneller er iets gebeurt. Dus je moet ze gewoon paard laten zijn en er normaal mee omgaan. En als het gebeurt, gebeurt het toch."

Wel gaat Van Silfhout selectief om met het aantal wedstrijden dat hij met Arlando rijdt richting de Olympische Spelen. "Daar moet je wel rekening mee houden. De training netjes doseren. Niet elke week op wedstrijd gaan. Arlando zal waarschijnlijk hierna nog drie wedstrijden lopen als hij in het Olympisch team zit en verder niks."

Hans Peter Minderhout richt zich met Glock's Flirt in eerste instantie op de wereldbekerfinale. Daarna gaat hij met zowel Flirt als Johnson het buitenseizoen in. "En dan gaan we kijken of ze nog wat extra wedstrijden nodig hebben of juist minder."

De combinaties zullen in ieder geval een goede indruk moeten achterlaten tijdens de twee observatiewedstrijden die de KNHS gebruikt om tot een Olympische selectie te komen. "Iedereen wil naar Rio", zegt directeur topsport Maarten van der Heijden.

"Dus komende zomer gaan we kijken: welke paarden zijn in vorm, wie heeft de stijgende lijn in het seizoen te pakken. Allemaal om met het sterkst mogelijke team naar Rio te gaan en daar een mooie kleur medaille te pakken."

Deel dit artikel op social media

Je vraag wordt verwerkt. Een momentje geduld..

Moedig aan!