Functionele cookies: Wij plaatsen functionele cookies om deze website naar behoren te laten functioneren en analytische cookies waarmee wij het gebruik van de website kunnen meten. Deze cookies gebruiken geen persoonsgegevens.


Ik wil gepersonaliseerde informatie: Hiermee ontvang je gepersonaliseerde informatie op onze website die wordt afgestemd op je internetgedrag. Ook kunnen we nieuwsbrieven beter afstemmen op jouw voorkeuren.


Eén momentje voor een bewuste keuze…

Ga voor meer informatie naar onze cookieverklaring en privacyverklaring.

De Jong geloofde na slechte start niet meer in wereldtitel

De Jong geloofde na slechte start niet meer in wereldtitel

Cheer!

ZOLDER - Thalita de Jong had na een slechte start de hoop op goud eigenlijk al opgegeven, maar toch kroonde de Nederlandse zich zaterdag in het Belgische Heusden-Zolder tot wereldkampioene veldrijden.

Deel dit artikel op social media

"Ik miste mijn start finaal", aldus de 22-jarige De Jong na de race tegen Sporza. "Ik mocht op de tweede rij starten, maar kon niet volgen. Ik draaide pas rond de twintigste plaats het veld in en daardoor werd het zoals wel vaker een inhaalrace."

"In de eerste ronde dacht ik nog: dit was het voor vandaag. Ik ga mijn uiterste beste doen voor een mooie klassering, maar aan de overwinning durfde ik niet meer te denken."

De Brabantse had op een gegeven moment een halve minuut achterstand op de koplopers, maar in de laatste van zeven rondes sloot ze toch aan bij de eerste vier rijdsters.

"En tot mijn verbazing kon ik overnemen op het zwaarste stuk. Ik zag dat Sanne Cant stuk zat, ik ging uit het zadel en ze was er af. Vervolgens ben ik doorgegaan tot op de streep."

Vos

De Jong kwam na ruim 41 minuten solo over de streep, veertien seconden voor de Française Caroline Mani en 24 tellen voor Cant, de grote favoriete uit België.

"Sanne had grote druk op zich als topfavoriete en zeker voor het thuispubliek is dat heel moeilijk om waar te maken", analyseerde de winnares

De Jong volgt door haar zege ploeggenote Marianne Vos op als laatste Nederlandse wereldkampioene veldrijden. De Brabantse, die zeven keer WK-goud in het veld pakte, kende in 2015 een kwakkeljaar en was nog niet fit genoeg om zaterdag aan de start te staan in Heusden-Zolder.

"Het is geweldig om in de voetsporen te treden van Marianne", aldus De Jong. "Zij is een groot voorbeeld voor mij, op de weg en in het veld. Drie weken geleden won ik al de Nederlandse titel en nu de wereldtitel. Geweldig."

Deel dit artikel op social media

Je vraag wordt verwerkt. Een momentje geduld..

Moedig aan!