Functionele cookies: Wij plaatsen functionele cookies om deze website naar behoren te laten functioneren en analytische cookies waarmee wij het gebruik van de website kunnen meten. Deze cookies gebruiken geen persoonsgegevens.


Ik wil gepersonaliseerde informatie: Hiermee ontvang je gepersonaliseerde informatie op onze website die wordt afgestemd op je internetgedrag. Ook kunnen we nieuwsbrieven beter afstemmen op jouw voorkeuren.


Eén momentje voor een bewuste keuze…

Ga voor meer informatie naar onze cookieverklaring en privacyverklaring.

Vincent van der Want: "Competitie zorgt voor prestaties"

Vincent van der Want:

RoadToRio

Cheer!

Op weg naar de Olympische Spelen van Londen streed Vincent van der Want lang mee om de selecties, maar viel hij uiteindelijk af. Na een succesvol WK in 2015 werkt hij vol vertrouwen toe naar zijn olympische debuut.

Deel dit artikel op social media

Begin september zette Vincent met de mannen vier-zonder een belangrijke stap op weg naar Rio 2016. Het Nederlandse viertal won hun halve finale en kwalificeerde zich hiermee niet alleen voor de WK-finale, maar ook voor de Olympische Spelen. Een prestatie om trots op te zijn, maar tegelijkertijd eentje om verder over na te denken, aldus Vincent: "Van tevoren was een plaats bij de beste zes en olympische kwalificatie ons doel. Nadat we de finale hadden gehaald, was dat doel eigenlijk al bereikt. Achteraf vroegen we ons dus af, hebben we niet te laag ingezet?"

Het credo van de vier-zonder is daarom 'de goede WK-lijn doortrekken', niet alleen om in Rio een topprestatie neer te zetten, maar ook om daar überhaupt zelf te mogen starten. Bondscoach Mark Emke heeft namelijk bepaald dat een kleine groep reserves het kwartet mag uitdagen voor hun plek in de boot. Vincent: "Natuurlijk voelt dat dubbel. Ik ben onderdeel van de boot die olympische kwalificatie heeft afgedwongen, dus ik vind dat ik het verdien om naar Rio te gaan. Aan de andere kant snap ik de coach goed. Competitie zorgt voor betere prestaties en dus moeten wij laten zien dat wij het verdienen om in deze boot te blijven varen."

Ondanks dat de concurrentie op de loer ligt, werkt Vincent vol vertrouwen toe richting de Spelen: "Vier jaar geleden was ik niet overtuigend genoeg, waren er teveel twijfels. Dat is nu wel anders. Samen met mijn teamgenoten heb ik laten zien op het hoogste niveau een topprestatie te kunnen neerzetten en als ik zo doorga zie ik geen reden om voor mijn plek te vrezen. Presteren in een vier zonder vereist een goede samenwerking tussen de roeiers. Dat ging erg goed op het afgelopen WK. Teamspirit is een ongrijpbare, maar belangrijke factor. Het zou mooi zijn om met deze ploeg ook de Spelen te varen."

Vincent vervolgt: "Deze maanden trainen we in ieder geval door in dezelfde opstelling. Al snel na de WK-race waren we bezig met vragen als 'waarom zijn we zesde geworden' en 'wat deed de concurrentie beter'? Ik denk namelijk dat geen enkele topsporter uiteindelijk droomt van zesde plaatsen. Of ik dan constant rondloop met de gedachte aan een medaille? Nee. Het klinkt misschien cliche, maar wat je zelf doet heb je in de hand, hoeveelste je wordt niet. Wij moeten er dus voor zorgen dat wij deze maanden zoveel mogelijk progressie boeken. Als we daarin slagen, moet daar een mooi resultaat uit volgen."

Het behalen van Rio 2016 zou voor Vincent overigens ook een bijzonder persoonlijk tintje krijgen: "Mijn vrouw komt uit Brazilië. Ik spreek Portugees en ben al een aantal keer in Brazilië geweest. Het is een prachtig land met een bijzondere hoofdstad. De Olympische Spelen zijn op zichzelf natuurlijk al groot genoeg als drijfveer, maar dat de Spelen komend jaar in Rio plaatsvinden, maakt het voor ons extra bijzonder."

Dankzij zijn vrouw beleeft Vincent het kerstfeest nu ook op Braziliaanse wijze, al brengt dat volgens hem niet al te veel verschillen met zich mee: "In Brazilië bestaat het kerstfeest, net als in Nederland, uit het samenzijn met familie. De kinderen krijgen op kerstavond cadeautjes en een speciaal verhaal te horen. Het is een soort sprookjesverhaal genaamd medjemdegamud. De strekking van dit sprookje staat gelijk aan de kerstgedachte. Naast het weer zijn er volgens mij weinig echte verschillen. In Brazilië is de kerst slechts beperkt tot één dag. Voor ons roeiers is dat eigenlijk niet anders, wij trainen op tweede kerstdag namelijk gewoon."

Deel dit artikel op social media

Je vraag wordt verwerkt. Een momentje geduld..

Moedig Vincent aan!