Functionele cookies: Wij plaatsen functionele cookies om deze website naar behoren te laten functioneren en analytische cookies waarmee wij het gebruik van de website kunnen meten. Deze cookies gebruiken geen persoonsgegevens.


Ik wil gepersonaliseerde informatie: Hiermee ontvang je gepersonaliseerde informatie op onze website die wordt afgestemd op je internetgedrag. Ook kunnen we nieuwsbrieven beter afstemmen op jouw voorkeuren.


Eén momentje voor een bewuste keuze…

Ga voor meer informatie naar onze cookieverklaring en privacyverklaring.

Terugblik 2015: Miedema straalde, maar niet op het WK

Terugblik 2015: Miedema straalde, maar niet op het WK

RoadToRio

Cheer!

In de laatste week van 2015 kijken vijf Nederlandse topsporters terug op het afgelopen jaar. Vandaag: Vivianne Miedema, spits van het Nederlands elftal en Bayern München.

Deel dit artikel op social media

"Het is een topjaar geweest. Heel druk, maar ook geweldig", zo omschrijft Miedema haar 2015. Het 19-jarige supertalent was het hele jaar in topvorm. Behalve tijdens het WK in Canada.

'Deutscher Meister' met Bayern München

Het WK, waarvoor de Nederlandse voetbalsters zich voor het eerst in de geschiedenis hadden geplaatst, had het sportieve hoogtepunt van 2015 moeten worden. Maar het grootste succes boekte de Hoogeveense een maand eerder. Met Bayern München won ze in mei de Duitse titel. Op de laatste speeldag, met één punt verschil.

"Het was waanzinnig. Onze wedstrijd was twee minuten eerder afgelopen, dus we moesten wachten op het resultaat van Wolfsburg. Dat was zo spannend." Bayern won, mede dankzij een goal van Miedema, met 2-0 van SGS Essen en concurrent VfL Wolfsburg speelde gelijk. Het was voor het eerst in 39 jaar dat Bayern de titel pakte, met een vrijwel nieuw team.

"We hebben met het team drie, vier dagen feestgevierd. Het was heel erg gaaf. Een kampioenschap was ook niet de doelstelling. Er waren veel nieuwe meiden, we wilden groeien en hoopten over twee, drie jaar de titel een keer te pakken. Dat het zo snel is gegaan, is heel knap en bijzonder."

Het leven in München

Miedema heeft het prima naar haar zin in München, zowel op het veld als daarbuiten. Sinds dit jaar woont ze voor het eerst op zichzelf. "Lekker rustig", lacht ze. "Maar eigenlijk ben ik bijna nooit thuis. We doen veel dingen samen met het team."

"Bij uitwedstrijden vertrekken we op zaterdagochtend met het vliegtuig en dan overnachten we in een hotel. Tja, dat maak je in Nederland niet mee. Sowieso is het hier allemaal heel anders. De trainingsintensiteit is ook zo veel hoger."

In september haalde haar stad de voorpagina's van alle kranten. München kreeg te maken met een enorme toestroom van vluchtelingen uit oorlogsgebieden. Meer dan 12.000 mensen arriveerden dagelijks vanuit Hongarije en de stad had grote moeite om iedereen een dak boven het hoofd te bieden.

"Je merkt op straat dat er veel mensen zijn die in het opvangkamp zitten", vertelt Miedema. "De club en de stad doen ook veel voor de vluchtelingen."

Bayern München zette zich actief in door onder meer geld beschikbaar te stellen en speciale trainingskampen voor kinderen te organiseren.

"We hebben met Bayern een clinic gegeven aan de kinderen en er is een buffet georganiseerd waarbij wij ook aanwezig waren. Ik denk dat het goed is dat München daarmee bezig is. Weet je, iedereen heeft er een mening over. Je moet die mensen helpen. In Duitsland is het wel heel simpel. De vluchtelingen krijgen wat ze nodig hebben, en meer niet."

Teleurstelling in Canada

Mede dankzij zestien (!) doelpunten van Miedema in de kwalificatie waren de Nederlandse voetbalsters voor het eerst in de geschiedenis aanwezig op een WK. De druk op de jonge Bayern-spits was dan ook groot. Velen verwachtten dat Miedema in Canada definitief zou doorbreken als het vrouwelijke equivalent van Arjen Robben. Maar het liep anders.

Oranje schopte het tot de achtste finales, waarin de latere finalist Japan te sterk bleek. "Niets om je voor te schamen", meent Miedema. "Maar er had wel meer ingezeten."

De sterspeelster kampte met veel tegenslag: een voetblessure, migraine-aanvallen, en vooral: de doelpuntenmachine stokte. De sterspeelster wist niet één keer te scoren in Canada. Voor het eerst in haar tot nu toe vlekkeloze loopbaan kreeg ze kritiek. Steeds was er iets met Miedema. Kon ze de druk wel aan?

"Als je kijkt naar mijn rol, heb ik een prima WK gespeeld", stelt Miedema. "We hebben alleen niet zo gevoetbald als in de maanden ervoor. Ik heb gewoon heel weinig kansen gehad."

"Ik heb me niets van de kritiek aangetrokken. Toen niet en nu niet. Het was op dat moment een grote teleurstelling. Maar de ervaring, het meedoen aan het WK, dat is iets groots dat je meeneemt."

"Je weet dat als je zo'n toernooi speelt, dat dingen groot gemaakt kunnen worden. Dat zie je ook bij de mannen. Misschien moeten we daarom wel blij zijn dat het zo groot is gemaakt. Dat betekent dat er veel aandacht is voor het vrouwenvoetbal."

Een somber 2015

De vluchtelingenstroom, de aanslagen in Parijs, het was al met al een somber jaar, vindt Miedema. "Op sportief gebied niet, maar alles eromheen wel." Ook in het voetbal ging er in 2015 het nodige mis. Zo faalden de Nederlandse mannen en kwam het corruptieschandaal bij de FIFA tot uitbarsting. Het leidde tot de val van Sepp Blatter, die zichzelf een maand voor het WK in Canada nog had uitgeroepen tot "de peetvader van het vrouwenvoetbal".

"Het is zonde voor het voetbal, de sport wordt erdoor kapot gemaakt", meent Miedema. "Maar het is niet alleen de FIFA. Er gaat ook te veel geld om in het voetbal. Er wordt 100 miljoen euro betaald voor een speler! Dat gaat toch nergens meer over? Nederland stelt helemaal niks meer voor in het voetbal. En dat heeft allemaal met geld te maken."

Een geweldig 2016?

Toch kijkt Miedema positief naar 2016. Bij Bayern maakt ze weer doelpunten aan de lopende band en ook bij het Nederlands elftal loopt het sinds het WK weer beter. Mede door de komst van de nieuwe bondscoach Arjan van der Laan.

"Ik had ook een goede relatie met bondscoach Roger Reijners hoor. Maar voor de groep was het na het WK het beste om met een nieuwe trainer verder te gaan. Van der Laan legt andere accenten. Hij wil graag vooruit voetballen. Dus voor mij is dat positief."

In het komende jaar wacht er veel moois. Om te beginnen in maart, als Oranje in eigen land een olympisch kwalificatietoernooi afwerkt met Zweden, Zwitserland en Noorwegen. "Drie toplanden, dus het wordt ontzettend zwaar", aldus Miedema. Maar wie weet, zien we de vrouwen in augustus terug in Rio de Janeiro.

"Als ik over een jaar terugkijk, hoop ik dat 2016 een geweldig jaar was", besluit Miedema. "Dat ik hele jaar fit ben gebleven en dat ik weer kampioen ben geworden met Bayern München. En het zou natuurlijk prachtig zijn om de Olympische Spelen te halen."

Deel dit artikel op social media

Je vraag wordt verwerkt. Een momentje geduld..

Moedig Vivianne aan!