Functionele cookies: Wij plaatsen functionele cookies om deze website naar behoren te laten functioneren en analytische cookies waarmee wij het gebruik van de website kunnen meten. Deze cookies gebruiken geen persoonsgegevens.


Ik wil gepersonaliseerde informatie: Hiermee ontvang je gepersonaliseerde informatie op onze website die wordt afgestemd op je internetgedrag. Ook kunnen we nieuwsbrieven beter afstemmen op jouw voorkeuren.


Eén momentje voor een bewuste keuze…

Ga voor meer informatie naar onze cookieverklaring en privacyverklaring.

Sportprijzen uitgereikt op NOS | NOC*NSF Sportgala

Sportprijzen uitgereikt op NOS | NOC*NSF Sportgala

RoadToRio

Cheer!

AMSTERDAM - Na een mooi sportjaar zijn op het NOS | NOC*NSF Sportgala de sportprijzen van 2015 uitgereikt. Atlete Dafne Schippers (sportvrouw), shorttracker Sjinkie Knegt (sportman), rolstoeltennisster Jiske Griffioen (paralympische sporter), het beachvolleyduo Reinder Nummerdor en Christiaan Varenhorst (sportploeg), atletiekcoach Bart Bennema (coach) en zwemster Marrit Steenbergen (talent) toonden zich zeer verguld met deze waardering van de Nederlandse topsporters en coaches. Joop Zoetemelk kreeg de Fanny Blankers-Koen Carrièreprijs uitgereikt.

Deel dit artikel op social media

Sportvrouw van het Jaar
Atlete Dafne Schippers is uitgeroepen tot Sportvrouw van het Jaar.
Het juryrapport:
Dafne Schippers groeit dit jaar uit tot een wereldster. Haar ongekende prestaties tijdens de WK atletiek in Peking zijn geen enkele sportliefhebber ontgaan. De 23-jarige Utrechtse wordt met haar gouden plak op de 200 meter de eerste Nederlandse ooit die een wereldtitel in de buitenlucht verovert. Haar eindtijd van 21,63 seconden betekent bovendien de verbetering van het Nederlands én het Europees record op die afstand. Verder behaalt ze in Peking ook nog eens zilver op de prestigieuze 100 meter, met een nationaal record van 10,81 seconden. In Praag verovert zij de Europese indoortitel op de 60 meter. Schippers is voor de tweede keer op rij uitgeroepen tot Europees atlete van het jaar

Sportman van het Jaar
Shorttracker Sjinkie Knegt werd verkozen tot Sportman van het Jaar.
Het juryrapport:
Vorig jaar behaalde hij als eerste Nederlander een Olympische shorttrackmedaille (brons) en werd hij wereldkampioen met de aflossingsploeg. Maar ook 2015 is een succesvol jaar voor Sjinkie Knegt. In maart verovert de Fries de wereldtitel in Moskou, nadat hij de afsluitende superfinale over 3.000 meter won. Daarmee is hij na landgenoot Peter van der Velde (1988), de Brit Wilf O’Reilly (1991) en de Rus Viktor An (2014) pas de vierde wereldkampioen uit Europa. Verder wordt hij begin dit jaar ook al Europees kampioen in Dordrecht. Knegt heeft in zijn carrière nog één ultiem doel, waar hij in 2018 al zijn pijlen op zal richten: Olympisch goud behalen.

Paralympische Sporter van het Jaar
Rolstoeltennisster Jiske Griffioen is gekozen tot Paralympische Sporter van het Jaar.
Het juryrapport:
Rolstoeltennisster Jiske Griffioen begint 2015 met haar eerste toernooizege in het enkelspel van een Grand Slam ooit. Op de Australian Open verslaat ze in de finale de Japanse Yui Kamiji met 6-3 en 7-5. In juni wint de 30-jarige Woerdense ook het enkelspel van Roland Garros, door in de finale landgenote Aniek van Koot te kloppen. Met Van Koot pakt Griffioen in Parijs eveneens de titel in het dubbelspel. Samen veroveren ze in 2015 nog twee dubbeltitels: op Wimbledon en tijdens de Wheelchair Doubles Masters, het officieuze wereldkampioenschap.

Sportploeg van het Jaar
Het beachvolleyduo Reinder Nummerdor/Christiaan Varenhorst is uitgeroepen tot Sportploeg van het Jaar.
Het juryrapport:
Toen ze vorig jaar een Europees toernooi in Baku én het Grand Slam-toernooi van Sao Paulo wonnen, besloten ze samen door te gaan tot de Olympische Spelen van Rio de Janeiro. In 2015 wint het beachvolleybalkoppel Reinder Nummerdor en Christiaan Varenhorst tal van prijzen. Begin dit jaar sluiten ze het NK Beachvolleybal Indoor in Aalsmeer winnend af. Op het WK beachvolleybal in Nederland afgelopen zomer creëren ze maar liefst vijf matchpoints in de zinderende finale, maar moeten zij uiteindelijk genoegen nemen met zilver. Op het EK beachvolleybal in Klagenfurt worden ze een maand later derde. In Rio, de heilige grond van het strandvolley, gaan de twee ijzervreters voor niets minder dan goud.

Coach van het Jaar
Atletiekcoach Bart Bennema is verkozen tot Coach van het Jaar.
Het juryrapport:
De man achter de aanhoudende successen van vooral Dafne Schippers is Bart Bennema. De oud-tienkamper, die zijn eigen atletiekcarrière in 2002 abrupt moest beëindigen vanwege een hardnekkige blessure, heeft eens te meer bewezen een succescoach te zijn. De historische prestaties, die Schippers vorig jaar boekte (EK-goud op de 100 en 200 meter), leken niet beter te kunnen, maar haar gouden plak op de 200 meter en zilveren medaille op de 100 meter bij de WK in Peking gaan wederom de geschiedenisboeken in als uitzonderlijk. Dat is mede te danken aan de inspanningen van Bennema, die naast Schippers ook Nadine Visser onder zijn hoede heeft. In november roept de internationale atletiekfederatie Bennema uit tot coach van het jaar.

Young Talent Award
Zwemster Marrit Steenbergen kreeg de Young Talent Award uitgereikt.

Het juryrapport:
2015 is voor de 15-jarige Marrit Steenbergen het jaar van de stormachtige ontwikkeling. Tijdens de Nederlandse junioren- en jeugdkampioenschappen is ze de jongste Nederlandse zwemster ooit die de magische tweeminutengrens verbreekt op de 200 meter. Maar de absolute hoogtepunten van dit jaar beleeft ze tijdens de Europese Spelen in Baku en op de WK in Kazan. In Baku wint de Friezin goud op de 100 meter vrije slag, en wordt ze tweede op de 50 en 200 meter vrije slag. Daarnaast heeft ze een essentieel aandeel in de zilveren estafettes. In Kazan wint ze vervolgens ook nog zilver op de 4 x 100 meter vrije slag met het gelouterde estafetteteam van Nederland. Steenbergen heeft zich met haar prestaties direct in de seniorentop van de wereld genesteld.

Fanny Blankers-Koen Carrièreprijs
Joop Zoetemelk werd voor zijn hele sportieve loopbaan geëerd met de Fanny Blankers-Koen Carrièreprijs. Lees er hier meer over.

Sport in Beeld Prijs
Tijdens het Sportgala werd ook de Sport in Beeld Prijs uitgereikt. De gouden race van atlete Dafne Schippers werd door stemmers via nos.nl gekozen tot het sportmoment van 2015.

Deel dit artikel op social media

Je vraag wordt verwerkt. Een momentje geduld..

Moedig Dafne, Reinder, Christiaan, Jiske en Marrit aan!