Functionele cookies: Wij plaatsen functionele cookies om deze website naar behoren te laten functioneren en analytische cookies waarmee wij het gebruik van de website kunnen meten. Deze cookies gebruiken geen persoonsgegevens.


Ik wil gepersonaliseerde informatie: Hiermee ontvang je gepersonaliseerde informatie op onze website die wordt afgestemd op je internetgedrag. Ook kunnen we nieuwsbrieven beter afstemmen op jouw voorkeuren.


Eén momentje voor een bewuste keuze…

Ga voor meer informatie naar onze cookieverklaring en privacyverklaring.

Oranje Leeuwinnen verslaan Japan

Oranje Leeuwinnen verslaan Japan

RoadToRio

Cheer!

VOLENDAM - De Oranje Leeuwinnen hebben zondagmiddag met 3-1 gewonnen van Japan. De vrouwen van bondscoach Arjan van der Laan namen hiermee revanche voor de uitschakeling op het WK van afgelopen zomer. Een stormachtig Kras Stadion in Volendam was het decor voor de Nederlandse overwinning.

Deel dit artikel op social media

“Het waren wel bijzondere omstandigheden. Ik was blij toen de tweede helft erop zat”, blikt keeper Sari van Veenendaal terug. “De eerste helft hadden we de wind een beetje mee en konden we nog wel aardig voetballen. Maar na rust leek het alsof de wind nog meer was toegenomen. Het was niet echt prettig voetballen.”

Snelle voorsprong
De OranjeLeeuwinnen kwamen al snel op een 1-0 voorsprong. Via Daniëlle van de Donk en Vivianne Miedema kwam de bal bij de vrijstaande Lieke Martens. Zij schoof de bal beheerst in de hoek van het doel. Nog geen minuut later moest de Nederlandse goalie reddend optreden. Met een mooie reflex voorkwam Van Veenendaal de Japanse gelijkmaker. "Als keeper wacht je wel op de eerste bal zodat je een beetje in de wedstrijd komt. Dus dat was wel lekker, ja."

Na twintig minuten breidde Manon Melis de score uit. Na een foutje in de Japanse verdediging kon ze alleen op het doel af en schoot de rechtsbuiten de bal tussen de benen van de keeper door. Daarna werd Japan gevaarlijker maar Van Veenendaal hield haar ploeg meerdere malen op de been.
 
Wind tegen
Vlak na rust kon Japan dan toch de aansluitingstreffer maken. De Aziaten hadden de wind in de rug en oefenden druk uit op het Nederlandse doel. Van Veenendaal zag dat haar uittrappen een aantal keer net zo hard weer terug kwamen waaien. Enerzijds een goede oefening maar ergens toch ook grappig. Van Veenendaal: “Dit is typisch Nederlands weer. We kunnen dit soort omstandigheden ook tijdens het Olympisch kwalificatietoernooi tegenkomen. Je moet er dus wel serieus en vooral slim mee omgaan. Maar ik moest af en toe ook wel lachen ja.”
 
Een kwartier voor tijd werd de wedstrijd in Nederlands voordeel beslist. Na een goede aanval werd Lieke Martens gevloerd in het Japanse strafschopgebied. Manon Melis schoot de penalty overtuigend binnen. “We weten natuurlijk dat Japan een goede ploeg is en we wisten van tevoren dat ze veel aan de bal zouden zijn. Ik denk dat we daar goed mee om zijn gegaan en vanaf het begin meteen scherp waren.”
 
Met een aantal belangrijke acties én een overwinning op zak kan de keeper terugkijken op een goede wedstrijd. Voorlopig is ze, mede door een blessure van Loes Geurts, de eerste keeper van Oranje. “Ik heb natuurlijk wel mijn eigen ambities en doelen. Het enige wat ik nu kan doen is heel hard werken en genieten van elke wedstrijd die ik mag spelen.”
 
Statistieken
Nederland – Japan 3-1 (2-0).
Scoreverloop
4. Martens 1-0, 21. Melis 2-0, 75. 48. Sakaguchi 2-1, 77. Melis 3-1 (pen.)
Opstelling Nederland
Van Veenendaal; Van Lunteren (’72 Van Es),  Van der Gragt, Van den Berg, Janssen; Dekker, Spitse (’62 Middag), Van de Donk; Melis (’78 Van de Sanden), Miedema (’78 Lewerissa), Martens (’83 Slegers).

Foto: Stefanie van der Gragt in duel (Getty Images/Dean Mouhtaropoulos)

Deel dit artikel op social media

Je vraag wordt verwerkt. Een momentje geduld..

Moedig Lieke, Stefanie, Desiree, Manon, Vivianne, Mandy, Shanice, Sherida, Vanity, Daniëlle, Dominique, Sari en Tessel aan!