Functionele cookies: Wij plaatsen functionele cookies om deze website naar behoren te laten functioneren en analytische cookies waarmee wij het gebruik van de website kunnen meten. Deze cookies gebruiken geen persoonsgegevens.


Ik wil gepersonaliseerde informatie: Hiermee ontvang je gepersonaliseerde informatie op onze website die wordt afgestemd op je internetgedrag. Ook kunnen we nieuwsbrieven beter afstemmen op jouw voorkeuren.


Eén momentje voor een bewuste keuze…

Ga voor meer informatie naar onze cookieverklaring en privacyverklaring.

Zware loting oranjeteams EK waterpolo

Zware loting oranjeteams EK waterpolo

RoadToRio

Cheer!

NIEUWEGEIN - De Nederlandse waterpoloteams hebben een zware poule-indeling voor het EK, dat van 10 tot en met 23 januari 2016 wordt gespeeld in Belgrado. Bij de loting in de Servische hoofdstad werden de Nederlandse vrouwen zondag gekoppeld aan Hongarije, Rusland, Griekenland, Portugal en Turkije. De Oranjemannen moeten het in de poulefase opnemen tegen Montenegro, Spanje en Slowakije.

Deel dit artikel op social media

Arno Havenga, bondscoach van de Nederlandse vrouwen: “Onze poule is een stuk zwaarder dan de andere poule. Portugal en Turkije moeten we ruim winnen, maar tegen Hongarije, Rusland en Griekenland kunnen we echt aan de bak. Dat zijn stuk voor stuk pittige tegenstanders waar we de laatste jaren spannende duels mee uitvechten. Het is een mooie uitdaging om als eerste of tweede te eindigen in de poule. Dan hebben we een relatief eenvoudige kwartfinale. Ik vind het eerlijk gezegd wel prettig om via deze zware groep naar de beslissende kruiswedstrijden en finales te gaan.”

Oranje – vice-wereldkampioen in 2015 – wil zich via de Europese titel in Belgrado direct plaatsen voor de Olympische Spelen van Rio. Mocht de equipe van Havenga daar niet in slagen, dan zijn er van 21 tot en met 28 maart nog tickets voor Rio te verdelen op het Olympisch Kwalificatie Toernooi in Gouda.

Voor de Nederlandse mannen is directe kwalificatie voor de Spelen via Belgrado een ‘mission impossible’. Het land dat op het EK als beste eindigt mag naar Rio. Servië, Kroatië en Griekenland hebben zich al geplaatst, dus theoretisch zou dat ook nog de nummer 4 in Belgrado kunnen zijn. Robin van Galen, bondscoach van de Oranjemannen, is realistisch: “We maken veel progressie, maar een plaats bij de top-8 is op dit moment nog te hoog gegrepen voor ons team, zeker met deze poule-indeling. We hebben het niet getroffen bij de loting, maar dat verandert verder niets aan onze doelstelling. Op het EK willen we ons plaatsen voor het OKT en dat betekent dat we bij de eerste twaalf landen moeten eindigen. Wellicht kunnen we voor een verrassing zorgen in de poule of in de achtste finales, maar normaliter worden de wedstrijden die daarna volgen voor ons cruciaal of we in de race voor Rio blijven.”

Volledige poule-indeling:

Vrouwen

Poule A: Nederland, Hongarije, Rusland, Griekenland, Portugal, Turkije.
Poule B: Spanje, Servië, Italië, Duitsland, Frankrijk, Kroatië.

De nummers 1 tot en met 4 gaan door naar de kwartfinales (1-4, 2-3).

Mannen

Poule A: Montenegro. Spanje, Nederland, Slowakije.
Poule B: Servië, Kroatië, Frankrijk, Malta.
Poule C: Italië, Roemenië, Duitsland, Georgië.
Poule D: Hongarije, Griekenland, Rusland, Turkije.

Na de poulefase bij de heren volgen er kruiswedstrijden (1-4, 2-3) voor een plaats in de kwartfinales. Poule A (met Nederland) kruist tegen Poule B. Voor de Nederlandse mannen is de zaak bij de eerste twaalf te eindigen. Dat zou normaliter voldoende moeten zijn voor een ticket voor het Olympisch Kwalificatietoernooi in het Italiaanse Triest (3-10 april 2016).

Deel dit artikel op social media

Je vraag wordt verwerkt. Een momentje geduld..

Moedig Robin en Arno aan!