422332663

TeamNL-update: Sifan Hassan pakt werelduurrecord

04 september 2020
Redactie

Na de lockdown komt de sportwereld langzaam weer op gang. Check ons ​​weekblog voor de laatste updates.

Zondag 5 september

Nicholas Heiner eindigt als vijfde op EK Finn

Zeiler Nicholas Heiner heeft het EK Finn afgesloten op de vijfde plaats. Nicholas kende in het Poolse Gdynia een moeizame start van het EK, maar wist zich gaandeweg omhoog te werken. "Mooi dat we de week goed kunnen afsluiten. Ik had de week beter kunnen beginnen. Fysiek voelde ik me goed. Het is de mentale kant, de instelling waarop je naar zo een toernooi gaat. Zoals gezegd ik wilde later dit jaar pieken. Maar het WK werd afgelast en dit EK kwam net te vroeg."

Nicholas Heiner EK 2020 Foto Robert Deaves Finclass800

Besseling derde op Andalucia Masters

Golfer Wil Besseling blijft op de Europese Tour verrassen. De 34-jarige eindigde bij de Andalucia Masters in Zuid-Spanje op de gedeelde derde plaats. Alleen de Amerikaanse winnaar John Catlin (286) en de Duitse nummer 2 Martin Kaymer (287) deden het onder zware omstandigheden op Real Club Valderrama in het resort Sotogrande nog net iets beter.

Wil evenaarde met zijn derde plek in Andalusië zijn beste resultaat tot dusver op de Europese Tour. Hij eindigde begin december vorig jaar bij het Alfred Dunhill Championship in Zuid-Afrika eveneens op de (gedeelde) derde plaats. Ook in juli in Oostenrijk maakte hij indruk met de derde plek in de eindstand.

Joost Luiten kwam niet verder dan de 52e plek met een score van 298. "Het was helaas vooral een gevecht tegen mezelf hier. Bijna niets lukte", mokte hij.

Lips zegeviert in Sopot

Tim Lips heeft in het Poolse Sopot een fraaie overwinning behaald in een 4*-internationale eventingwedstrijd. De ruiter van TeamNL zegevierde met de 8-jarige Herby. Tim pakte in de dressuur al direct de leiding met een score van 26 strafpunten. In de cross ging de combinatie sterk rond, met slechts enkele tijdfouten. Ook in het afsluitende springen liet Lips alleen wat tijdfouten noteren, een resultaat waarmee hij de concurrentie duidelijk de baas was. 

Ook Merel Blom had in de Poolse kustplaats reden tot tevredenheid. Met The Quizmaster eindigde de amazone op de derde plaats.

Dafne Schippers wint in Polen

Dafne Schippers heeft tijdens wedstrijden voor de Continental Tour Gold in Polen de 100 meter gewonnen. Dafne zegevierde met een tijd van 11,29 seconden. De Poolse Ewa Swoboda finishte als tweede in 11,34. De Zwitserse Ajla Del-Ponte eindigde als derde in 11,35.

Demi Schuurs uitgeschakeld op US Open

Het is Demi Schuurs niet gelukt om met haar dubbelpartner Kveta Peschke de laatste vier op het tennistoernooi van de US Open te bereiken. In de kwartfinales was het als vierde geplaatste Russische koppel Anna Blinkova en Veronika Koedermetova in twee sets te sterk.

Van der Vleuten wint GP in Aken

Maikel van der Vleuten heeft de 3*-Grand Prix van Aken op zijn naam geschreven. De Nederlandse springruiter was met Beauville de snelste combinatie in de barrage. Sinds de coronacrisis is dit de vierde Grand Prix-zege voor Maikel. Hij won met Dana Blue twee keer in St.Tropez en met Beauville Z was Van der Vleuten anderhalve week geleden de winnaar in Lier.

Triatleten elfde op WK mixed relay

Maya Kingma, Rachel Klamer, Marco van der Stel en Jorik van Egdom hebben op het WK triatlon op de relay voor gemengde teams in Hamburg genoegen moeten nemen met de elfde plek. Dat was het minste resultaat voor Oranje op deze nieuwe olympische discipline in de afgelopen vier jaar. 

Zaterdag 5 september

Klamer en Kingma in top 10 WK sprint

De Nederlandse triatletes Maya Kingma en Rachel Klamer hebben de top 10 gehaald bij de WK in Hamburg. Kingma eindigde als zesde in de wedstrijd over 750 meter zwemmen, 20 kilometer fietsen en 5 kilometer hardlopen. Maya gaf 37 seconden toe op de Britse Georgia Taylor-Brown. Rachel kwam als achtste over de finish, op 1 minuut en 10 seconden. Bij de mannen eindigde Marco van der Stel als 41ste.

Bes en Broekens zesde op EK mixed offshore

Na vier dagen en drie nachten racen op zee eindigden Annemieke Bes en Douwe Broekens als zesde op het EK Mixed Offshore. De wedstrijd, in de nieuwe beoogde olympische klasse, werd gewonnen door het Franse koppel Benjamin Schwartz en Marie Riou.

Schuurs naar laatste acht in dubbelspel US Open

Dubbelspecialiste Demi Schuurs heeft zich verzekerd van een plek in de kwartfinales van de US Open. De nummer 12 van de wereld in het vrouwendubbelspel was samen met haar Tsjechische tennispartner Kveta Peschke met 6-2 7-5 te sterk voor Oksana Kalasjnikova uit Georgië en Alla Koedrjavtseva uit Rusland. In het mannendubbel was de tweede ronde het eindstation voor Matwé Middelkoop en zijn Franse partner Marcelo Demoliner. 

Vrijdag 4 september

Sifan Hassan zet werelduurrecord op haar naam

Sifan Hassan heeft vrijdagavond tijdens de Diamond League in Brussel het werelduurrecord verpulverd. Sifan liep 18 kilometer en 930 meter. Dat is een volle ronde meer dan het oude record, dat sinds 2008 in de boeken stond. Sifan had al het wereldrecord op de mijl op zak. 

Mollema verliest tijd in zevende etappe

Bauke Mollema verloor 1.21 minuut in de zevende etappe van de Tour de France. De renner van Trek was niet mee in de voorste groep toen het peloton door de wind in stukken brak. "Het tijdverlies is te veel en dat is natuurlijk jammer in zo'n rit. Ik zat te ver van achteren toen het brak; ik had niet verwacht dat het op die plek zou gebeuren", vertelde hij aan de finish.

Wout van Aert pakte in de zevende etappe zijn tweede ritzege. De Brit Adam Yates behoudt de gele trui, met 3 seconden voorsprong op de Sloveen Primoz Roglic van Jumbo-Visma. Tom Dumoulin klom naar de vijfde plaats, op 13 seconden van het geel.

Demi Schuurs naar tweede ronde dubbelspel US Open


Dubbelspecialiste Demi Schuurs heeft zich verzekerd van een plek in de tweede ronde van de US Open. Demi was samen met haar Tsjechische partner Kveta Peschke met 6-2 7-6 (6) te sterk voor de Canadese Sharon Fichman en Darija Jurak uit Kroatië. Demi en Peschke zijn als vierde geplaatst op de US Open.

In het mannendubbelspel plaatste ook Jean-Julien Rojer zich voor de tweede ronde. Rojer won met zijn Roemeense partner Horia Tecau in drie sets van Marcelo Arevalo uit El Salvador en de Brit Jonny O'Mara: 6-7 (3) 6-2 6-4.

Matwé Middelkoop boekte met de Braziliaan Marcelo Demoliner een fraaie zege op Nicolas Mahut uit Frankrijk en de Duitser Jan-Lennard Struff. Het werd 6-7 (4) 7-6 (5) 6-3 voor het Nederlands-Braziliaanse duo.

Woensdag 2 september

Cees Bol na tweede plaats: trots op de ploeg

Cees Bol heeft in Privas net naast de ritzege gegrepen in de vijfde etappe van de Tour de France. Na de derde plaats van zaterdag in de openingsetappe moest hij nu genoegen nemen met plaats twee. "Ik ben trots op de ploeg. Ik heb goed gesprint, maar helaas kwam er nog iemand voorbij", vertelde Bol. De belg Wout van Aert stond op het podium als ritwinnaar.

WK wielrennen eind september op Imola

De wereldkampioenschappen wielrennen worden met een ingekort programma van 24 tot en met 27 september gehouden in de Italiaanse regio Emilia-Romagna. Het racecircuit van Imola, gelegen op zo'n 45 kilometer ten oosten van Bologna, is de plaats waar de wedstrijden voor mannen en vrouwen finishen. De WK zouden eigenlijk plaatsvinden in het Zwitserse Aigle-Martigny, maar vanwege de verscherpte coronamaatregelen in dat land moest de internationale wielrenunie UCI op zoek naar een andere locatie.

Lees hier meer.

Dinsdag 1 september

Dumoulin blij dat hij vooraan kon blijven

Wielrenner Tom Dumoulin was niet tevreden na afloop van de vierde etappe van de Tour de France, die werd gewonnen door zijn ploeggenoot Primoz Roglic. De Nederlander van Jumbo-Visma kwam als elfde over de finish, maar liep liep geen tijdverlies op de ritwinnaar op. "Volgens mij had ik geen gaatje gelaten. Maar ik geef toe, ik was niet goed", zegt hij.

Bauke Mollema finishte als dertiende in de vierde etappe van de Tour de France en dat was het hoogst haalbare, zo zei hij na afloop. "Op het eind ging het echt heel snel", gaf hij aan. "Ik had de benen niet om nog mee te kunnen sprinten voor de zege." 

KNGU hervat topsportprogramma

De KNGU heeft dinsdag het topsportprogramma weer nieuw leven ingeblazen. Sanne en Lieke Wevers, Eythora Thorsdottir, Vera van Pol, Naomi Visser, Kirsten Polderman, Tisha Volleman en Sanna Veerman kunnen vanaf donderdag vijf dagen in de week trainen in sportlocatie The Cube in Nijmegen.

Op uitdrukkelijk verzoek van de turnsters zullen zij in de nieuwe centrale omgeving hun olympische voorbereiding voortzetten onder leiding van hun eigen trainers.

US Open voorbij voor Arantxa Rus

Tennisster Arantxa Rus is op de US Open uitgeschakeld. De enige Nederlandse deelnemer aan het enkelspel in New York verloor in de eerste ronde in drie sets van de Amerikaanse Ann Li: 6-4 2-6 6-1.

Maandag 31 augustus

Dumoulin tevreden na 'gemakkelijke dag' in Tour

Tom Dumoulin kende geen problemen in de derde etappe van de Tour de France van Nice naar Sisteron. Caleb Ewan won de sprint, om het klassement werd niet gestreden. "Eigenlijk was het wel een gemakkelijke dag", reageerde de kopman van Jumbo-Visma na afloop. "Er werd niet te hard gereden."

Sprinter Cees Bol was met de zevende plaats de beste Nederlander in de derde etappe.

Volleybalsters beginnen in Apeldoorn aan Nations League

De Volleyball Nations League (VNL) voor vrouwen, de jaarlijkse mondiale topcompetitie voor nationale teams, begint voor ons komend jaar in eigen land. Onze vrouwen nemen het in mei in Omnisport Apeldoorn op tegen Duitsland, Rusland en België.

De groepsfase van de VNL wordt gespeeld over vijf verschillende rondes. In totaal worden er twintig poules gespeeld. Er is één rangschikking voor de zestien deelnemende landen. Na de groepsfase plaatsen de beste vijf teams zich voor de finales, waarvoor China als organiserend land al is geplaatst. Na de eerste ronde voor eigen publiek gaat Oranje op reis en speelt achtereenvolgens in Servië, Canada, China en Zuid-Korea.

De editie van 2020 ging niet door vanwege de uitbraak van het coronavirus. In 2019 behaalden we de elfde plaats.

Schaatsunie ISU schrapt eerste vier wereldbekers vanwege corona

De internationale schaatsunie ISU heeft de eerste vier wereldbekers op de langebaan in het komende seizoen geschrapt vanwege de coronacrisis. Het gaat om de wedstrijden in Polen (13-15 november), Noorwegen (20-22 november), Verenigde Staten (4-6 december) en Canada (11-13 december).

De ISU onderzoekt nog of er in Nederland in de periode tussen half november en half december toch wedstrijden kunnen worden gehouden in een alternatief 'bubbelconcept'. 

Kiran Badloe EK Windfoilen 2020

Lees hier de TeamNL-update van vorige week.

Gerelateerde sporters

Gerelateerde teams

Gerelateerde artikelen