Ceylin Del Carmen Alvarado EK 2019 ANP Soenar Chamid

Weekblog TeamNL: Alvarado wint veldrit in Brussel

05 januari 2020
Redactie

Onze sporters komen deze week weer over de hele wereld in actie. Lees hier de belangrijkste uitslagen en het laatste nieuws.

Zondag 5 januari

Handballers verliezen oefenduel van Zwitserland

Onze handballers hebben de laatste oefenwedstrijd op de Yellow Cup, een vierlandentoernooi in Zwitserland, verloren. De ploeg van bondscoach Erlingur Richardsson ging met 31-27 onderuit tegen het gastland. TeamNL had eerder verloren van Tunesië en gewonnen van Oekraïne en eindigt het toernooi als derde.

Erlingur heeft de definitieve selectie van 16 spelers bekendgemaakt voor het EK in Noorwegen, Zweden en Oostenrijk, dat plaatsvindt van 9 t/m 26 januari. Kijk hier voor de namen.

Caprara maakt selectie OKT volleybal bekend

Bondscoach Giovanni Caprara heeft vanmiddag zijn definitieve selectie voor het olympisch kwalificatietoernooi in Apeldoorn bekendgemaakt. Klik hier voor de namen.


Alvarado en Van der Poel winnen veldrit in Brussel

Ceylin del Carmen Alvarado heeft de veldrit van Brussel gewonnen, de zevende wedstrijd om de DVV Trofee. De renster van Alpecin-Fenix reed vrijwel de hele wedstrijd op kop met landgenote Annemarie Worst, die in de slotfase viel maar nog wel als tweede finishte.

Mathieu van der Poel werd winnaar bij de mannen. Het was zijn vijfde overwinning in de reeks om de DVV Trofee, waarin hij één keer ontbrak en één keer werd geklopt. Dat was een zeldzaamheid en de enige keer dat Mathieu niet won in de twintig veldritten waarin hij dit seizoen uitkwam.

Zaterdag 4 januari

Handballers verslaan Oekraïne

Onze handballers hebben in de voorbereiding op het EK een overwinning geboekt op Oekraïne. De ploeg van bondscoach Erlingur Richardsson versloeg de Oost-Europeanen op het toernooi om de Yellow Cup in Zwitserland met 30-27. We waren het vierlandentoernooi een dag eerder begonnen met een nipte nederlaag tegen Tunesië (29-30).

Nederlands podium in Gullegem

Veldrijdster Ceylin del Carmen Alvarado heeft in Gullegem haar goede vorm nog maar eens onderstreept. Ze won de wedstrijd in België, voor Yara Kastelijn en Shirin van Anrooij. Daardoor was er sprake van een volledig Nederlands podium.

Bij de mannen schreef Mathieu van der Poel net als vorig jaar de veldrit in Gullegem op zijn naam. De favoriet van Alpecin-Fenix reed halverwege de wedstrijd weg bij de concurrentie en liet Michael Vanthourenhout en Corné van Kessel, respectievelijk de nummer 2 en 3, ver achter zich.

Vrijdag 3 januari

Handballers verliezen oefenduel van Tunesië

De Nederlandse handballers hebben de eerste wedstrijd op de Yellow Cup, een handbaltoernooi in Zwitserland, verloren. De handballers van bondscoach Erlingur Richardsson gingen met 30-29 onderuit tegen Tunesië.

Zwemmers naar topwedstrijden in China

Zwemmers Ranomi Kromowidjojo, Femke Heemskerk, Kira Toussaint en Arno Kamminga nemen in januari deel aan de FINA Champions Swim Series in China. Die vinden plaats op 14 en 15 januari in Shenzhen en op 18 en 19 januari in Peking.​

Bobsleeërs zestiende bij wereldbeker Winterberg

Bobsleeër Ivo de Bruin is bij de wereldbekerwedstrijd in het Duitse Winterberg op de zestiende plaats geëindigd in de viermansbob. De Bruin, met remmers Janko Franjic, Joost Dumas en Dennis Veenker, moest over twee runs 1,38 seconden toegeven op de Duitse winnaar Francesco Friedrich. 

Donderdag 2 januari

Terpstra en Keisse nemen de leiding in Rotterdam

Niki Terpstra en zijn Belgische kompaan Iljo Keisse hebben de leiding genomen op de eerste avond van de zesdaagse in Rotterdam. Het duo nam in de tweede koppelkoers een ronde voorsprong op de concurrentie. Niki en Iljo wonnen de zesdaagse in Ahoy samen al drie keer, in 2013, 2014 en 2015.

Volleybalsters winnen ook laatste duel van Duitsland

Onze volleybalsters hebben ook hun laatste oefenduel met Duitsland in winst omgezet. De ploeg van bondscoach Giovanni Caprara zegevierde in Kienbaum met 3-2. Oranje moest zich wel terugknokken van een achterstand, want de eerste set ging met 25-23 naar het gastland.


Volleyballers verliezen van SLovenië

Onze volleyballers hebben de voorbereiding op het olympisch kwalificatietoernooi afgesloten met een nederlaag. We moesten in Maribor met 3-1 buigen voor Slovenië, de verliezend finalist van het laatste EK. De 'Lange Mannen' wonnen drie dagen eerder in Ljubljana het eerste duel met de Slovenen verrassend met 3-0, een dag later won het gastland met 3-1.

EK-selectie badminton bekendgemaakt

Badminton Nederland heeft de selectie bekendgemaakt voor de Europese kampioenschappen voor mannen- en vrouwenteams. Het evenement vindt van 11 tot en met 16 februari plaats in het Franse Liévin. Klik hier voor de selectie.

Woensdag 1 januari

Van Gerwen moet wereldtitel afstaan

Darter Michael van Gerwen heeft zijn wereldtitel verrassend moeten afstaan. De nummer één van de wereld was in de WK-finale in Londen tegen Peter Wright niet in topvorm. De 30-jarige Brabander ging tegen de 19 jaar oudere Schot met 7-3 onderuit. De titelhouder gooide met een prima gemiddelde (102,88 punten), maar faalde opvallend vaak bij het uitgooien op de dubbels.

Alvarado en Van der Poel winnen in Baal


Veldrijdster Ceylin del Carmen Alvarado heeft op de eerste dag van het nieuwe jaar meteen weer een fraaie zege geboekt. De Nederlandse belofte was niet te stuiten in de eerste cross van 2020, de Grote Prijs Sven Nys in Baal. Ceylin reed oppermachtig naar de winst. Nederlands kampioene Lucinda Brand eindigde als tweede op bijna een minuut achterstand, Annemarie Worst werd kort achter Lucinda derde.


Ook Mathieu van der Poel gaat gewoon door met winnen in veldritten. De regerend wereldkampioen zegevierde overtuigend in de mannenwedstrijd in Baal, een cross uit de reeks om de DVV Trofee. Hij boekte al zijn zeventiende crosszege van deze winter.

Dinsdag 31 december

Maureen Koster snelt naar winst Sylvestercross

Atlete Maureen Koster heeft de Sylvestercross in Soest op haar naam geschreven. De specialiste van de baan kwam solo aan de finish na de 6 kilometer lange veldloop door de Lange Duinen. De Keniaanse Tabitha Gichia arriveerde als tweede met 17 seconden achterstand. Jasmijn Bakker werd derde op 25 tellen. Stan Niesten was bij de mannen de beste Nederlander op de zesde plaats.

Bram Chardon derde in Mechelen

Menner Bram Cardon is als derde geëindigd bij een wereldbekerwedstrijd voor vierspannen in Mechelen. Hij moest de zege laten aan de Australiër Boyd Exell, die dit seizoen nog ongeslagen is. 

Chardon staat tweede in het klassement voor de wereldbeker, achter Exell. Hij is al zeker van deelname aan de wereldbekerfinale over twee maanden in Bordeaux, net als IJsbrand Chardon en Koos de Ronde, die in Mechelen als vierde en vijfde eindigden.

Maandag 30 december

Van Gerwen naar finale WK darts

Darter Michael van Gerwen kan op nieuwjaarsdag zijn wereldtitel prolongeren. De 30-jarige Brabander bereikte voor de vijfde keer in zijn carrière de finale van het WK, door de Engelsman Nathan Aspinall met 6-3 te verslaan. Van Gerwen neemt het woensdag in Alexandra Palace op tegen Peter Wright, de Schot die hij zes jaar eerder versloeg in zijn tweede WK-finale.

Waterpolodames winnen in uitzwaaiwedstrijd van China

Onze waterpolosters hebben de uitzwaaiwedstrijd op weg naar het EK volgende maand in Boedapest gewonnen. China werd in Veenendaal met 11-10 verslagen. De winnende treffer kwam vlak voor tijd op naam van keepster Debby Willemsz.


Volleybalmannen verslaan Slovenië

Onze volleybalmannen hebben de eerste van drie oefeninterlands tegen Slovenië gewonnen. De ploeg van bondscoach Roberto Piazza klopte de nummer 2 van Europa in Ljubljana met 3-0: 25-22 25-23 25-22. De extra vierde set, die ook nog werd gespeeld, ging met 25-23 naar de Slovenen. 

Nuis krijgt aanwijsplek voor WK afstanden

Kjeld Nuis mag in februari toch meedoen aan de WK afstanden in Salt Lake City. De selectiecommissie langebaan van schaatsbond KNSB heeft de tweevoudig olympisch kampioen een aanwijsplek gegeven voor de 1000 en 1500 meter, de afstanden waarop hij in 2018 goud pakte op de Spelen in Zuid-Korea. Dat betekent dat Dai Dai Ntab als nummer drie van de NK zijn startbewijs op de 1000 meter moet afstaan aan Nuis. Op de 1500 meter geldt dat voor Koen Verweij.

Voor de EK afstanden, van 10 tot en met 12 januari in Heerenveen, krijgt Kjeld geen aanwijsplek. Dai Dai en Koen kunnen daar dus wel rijden op de afstand waarop ze zich hebben gekwalificeerd. Antoinette de Jong en Marcel Bosker, die zich in Thialf niet wisten te plaatsen voor de grote toernooien die eraan komen, zijn door bondscoach Jan Coopmans aangewezen voor de ploegenachtervolging op de EK afstanden.

Springruiters naast het podium in Mechelen

Onze springruiters hebben bij de wereldbekerwedstrijd in Mechelen geen podiumplaats kunnen behalen. Leopold van Asten en Harrie Smolders plaatsen zich wel voor de barrage met twaalf combinaties, maar beiden maakten daarin een springfout. De Duitse Daniel Deusser pakte met Killer Queen VDM de hoofdprijs van 66.000 euro.

Van Asten klokte met VDL Groep Miss Untouchable 41,69 seconden, maar de combinatie gooide er wel een balk af. Dat gold ook voor Smolders met Monaco, die het parcours aflegde in 42,01. De Nederlanders eindigde respectievelijk als achtste en negende.

Dubbele zege volleybalsters op Duitsland

Onze volleybalsters hebben in de voorbereiding op het olympisch kwalificatietoernooi een dubbele zege geboekt op Duitsland. In Kienbaum, in de buurt van Berlijn, speelden Nederland en Duitsland op twee velden tegelijkertijd twee korte wedstrijden zodat vrijwel alle speelsters in actie konden komen.

Mathieu van der Poel vervolgt zegereeks in Bredene

Mathieu van der Poel heeft zijn 28e overwinning van dit jaar in het veldrijden behaald. De 24-jarige veldrijder van TeamNL deed dat maandag in het Belgische Bredene bij de Ethias Cross. Dat was een van de vijf crossen die hij nog nooit won. 

Bekijk hier het weekblog van TeamNL van week 52.

Gerelateerde artikelen